's Heeren Loo

Van groots en meeslepend naar klein en betekenisvol

Hoe 's Heeren Loo de omslag maakte naar een continue dialoog met medewerkers

Bij 's Heeren Loo, een landelijke zorgorganisatie waar medewerkers zich met ziel en zaligheid inzetten voor mensen met een (verstandelijke) beperking, werd jarenlang gewerkt met een klassiek MTO. Eens in de twee jaar 150 vragen "omdat het moest", gevolgd door dikke rapporten en nog grotere, abstracte plannen. Tot het besef kwam: dit willen we niet meer.

Er groeide een duidelijke behoefte aan een aanpak die beter aansluit bij de dagelijks praktijk van de medewerkers. Niet meer "vragen om het vragen", maar informatie verzamelen die direct aanleiding is voor concrete, lokale actie. Geen groot en meeslepend project dus, maar kleine, simpele en betekenisvolle acties. Daar moest de beweging naartoe.

Wij spreken Sander Migchelbrink, al ruim 14 jaar HR Specialist bij 's Heeren Loo, over hun proces en aanpak naar een continue dialoog met hun medewerkers.

19
Gerichte vragen
100%
Anoniem
2024
Start continue dialoog

Mooi werk begint met aandacht

Als zorginstelling herkent 's Heeren Loo de uitdagingen op de arbeidsmarkt en is zij intern al een aantal jaar in gesprek over wat ze noemt "mooi werk voor medewerkers". En daar hoort meer bij dan goede arbeidsvoorwaarden of praktische zaken.

Steeds weer bleek: de passie van medewerkers zit niet alleen in de zorg voor fantastische cliënten, maar ook in de aandacht die zij zelf ontvangen. Maar hoe organiseer je dat? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers die aandacht ook daadwerkelijk ervaren - dichtbij, in hun team, van hun leidinggevende?

Het antwoord begon bij anders kijken. Naar de organisatie, naar het gesprek met medewerkers en naar wat er echt nodig is.

Aandacht voor medewerkers

Mooi werk is ook aandacht voor elkaar en aandacht van je leidinggevende.

Sander Migchelbrink
HR Specialist bij 's Heeren Loo

Op zoek naar een andere aanpak

Wat 's Heeren Loo zocht, was een aanpak die afrekende met abstracte plannen en eindeloze vragenlijsten. Geen groots en meeslepend project, maar ruimte voor kleine, lokale stappen. Dus als een medewerker iets zegt over zijn team, een leidinggevende of een losse stoeptegel? Dan hoeft daar niet meteen een groot plan op te komen.

Het moest praktischer, concreter, en gericht op wat nú nodig is.

Praktische aanpak

Doelstellingen en aandachtspunten

In het inkooptraject, dat zorgvuldig werd vormgegeven, formuleerde 's Heeren Loo vier heldere uitgangspunten voor de nieuwe aanpak:

  • Een nulmeting met een korte, anonieme vragenlijst
  • Eenvoudig inzicht in punten die aandacht vragen
  • Teamoverstijgende thema's meenemen in integrale rapportages
  • Aandacht als basis voor het gesprek

Ervaringen koppelen aan harde cijfers

's Heeren Loo had al toegang tot veel data: roosters, verzuimcijfers, woonplaats, gezinssamenstelling. Alles overzichtelijk in een centrale Power BI-omgeving. Maar wat ontbrak, was de verbinding met de dagelijkse ervaringen van medewerkers.

Vanaf het begin was dan ook duidelijk: ook die ervaringsdata moet daarin een plek krijgen. Want verzuim, uitstroom en werkbeleving zijn geen losse werelden. Samen vertellen ze het échte verhaal over hoe medewerkers hun werk ervaren.

Data en ervaringen

We hadden heel veel informatie waarbij we ons vanuit HR vaak afvroegen, wat gaan we hier nu mee doen?

Sander Migchelbrink
HR Specialist bij 's Heeren Loo

Vertrouwen begint met anonimiteit

Een belangrijke voorwaarde in het hele traject: 100% anonimiteit. Niet herleidbaar. Geen twijfel mogelijk.

"Als het niet anoniem kan, dan willen we het niet"

Binnen 's Heeren Loo was dit een gevoelig onderwerp. Want alleen als medewerkers zeker weten dat ze veilig en eerlijk kunnen antwoorden, komt er betrouwbare input uit het systeem. Daar is dan ook veel tijd en aandacht aan besteed.

Vertrouwen en veiligheid

Het draagvlak? Dat was er

De behoefte om kortcyclisch te luisteren leefde al langer; bij regiodirecteurs, leidinggevenden, medewerkers én de ondernemingsraad. Belangrijk daarbij was wel: het moet laagdrempelig en toegankelijk zijn.

Er is vooral ingezet op de mensen die wílden. Vanaf de inkoopfase zijn zij actief meegenomen, bijvoorbeeld via online sessies. Grote weerstand? Dat was er eigenlijk niet. De Raad van Bestuur en de regiodirecteuren stonden erachter: die steun was belangrijk om het project ook daadwerkelijk binnen de organisatie te brengen.

Een klein kernteam met korte lijnen

De kern van de aanpak: klein beginnen. Geen programmatische uitrol, maar een compact kernteam bestaande uit: HR, communicatie, OR, functioneel beheer, projectleiding, data architecten en Dialog die de implementatie begeleidde. Deze kleine, diverse groep zorgde voor korte lijnen, snelle besluitvorming en flexibiliteit.

Teamwerk en draagvlak

De eerste meting als leerproces

In november 2024 ging het eerste onderzoek live: een nulmeting met 19 vragen, waaronder ook de eNPS. Alle medewerkers kregen via de mail een linkje. Simpel, duidelijk en voor iedereen makkelijk in te vullen. Het idee was om niet te eindigen met dikke rapporten en een samenvatting op hoofdkantoor niveau, maar gesprekken in de teams op gang te brengen.

Een nieuwe aanpak vereist ook een nieuwe mindset

Op sommige plekken gingen teams direct met de uitkomsten aan de slag. Op andere plekken zagen ze toch de reflex naar boven komen: "Moet hier niet een plan van aanpak uit rollen?" Het werd tijdens deze fase heel duidelijk dat 's Heeren Loo erg gewend was om in grote plannen te denken.

Precies dat was de uitdaging én het leerproces: hoe houd je het klein en betekenisvol? Hoe voorkom je dat alles weer optelt tot iets groots? Dat vraagt een andere manier van denken.

Nieuwe werkwijze

We zijn ook wel heel erg gewend, en dat heeft misschien met onze cliënten te maken, dat alles wat zich voordoet, moeten we altijd maar oplossen.

Sander Migchelbrink
HR Specialist bij 's Heeren Loo

Van plannen maken naar het gesprek aangaan

Dit bleek in de praktijk nog niet zo makkelijk. De omslag van groots en planmatig denken naar kleinschalig en teamgericht werken vroeg echt om een andere aanpak. Teams moesten wennen aan het idee dat je niet altijd een uitgebreid plan nodig hebt.

Een belangrijk inzicht onderweg was dan ook: niet elk probleem hoeft direct opgelost te worden. En soms kún je dingen niet meteen oplossen. Maar dat je het bespreekbaar maakt en het er in elk geval met elkaar over gehad hebt, dat is al een stap vooruit.

In gesprek gaan

De doorslag voor Dialog? Vertrouwen en integratie

Vertrouwen

"We hadden met Dialog wel meteen het gevoel van: hier is goede wil. We zaten vrij snel op dezelfde golflengte."

Integratie

Dialog kon volledig gekoppeld worden aan Visma Raet en de ingewikkelde structuur van 's Heeren Loo.

Samenwerking

Één vaste contactpersoon bij Dialog maakte het makkelijker om voortdurend af te stemmen en scherp te blijven op de voortgang.

Het was het vertrouwen dat het te koppelen was aan wat wij al hadden. En het vertrouwen dat we samen onderweg zouden gaan om er iets moois van te maken.

Sander Migchelbrink
HR Specialist bij 's Heeren Loo

Terug naar waar het écht om draait

Door kleine stappen te nemen en vrij snel te starten, was het voor 's Heeren Loo mogelijk om snel toe te werken naar waar het écht om draait: de impact in de praktijk.

"Het systeem is maar een systeem. Het gaat om het gesprek dat je ermee op gang brengt."

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers die aandacht en nabijheid ervaren? Dat leidinggevenden het gesprek blijven voeren? Daar zit nu de focus voor 's Heeren Loo. En haar belangrijkste les onderweg? Houd het klein en simpel. Gewoon doen. Verzamel een paar enthousiaste mensen om je heen, zorg dat de hoogste baas erachter staat… en ga. Als je kort op de bal blijft, kom je onderweg zelden grote obstakels tegen.

's Heeren Loo

Klein beginnen, groot verschil maken

's Heeren Loo bewijst dat je niet altijd grote plannen nodig hebt om betekenisvolle verandering te realiseren. Door te focussen op kleine stappen, echte gesprekken en continue aandacht, ontstaat er een cultuur waarin medewerkers zich gehoord en gezien voelen.

Ontdek Dialog voor jouw organisatie

Bekijk andere klantcases

Gemeente Venray

Zo bracht Gemeente Venray de constructieve dialoog op gang.

KNVB

KNVB maakt medewerkers eigenaar van ontwikkeling

SPAR

SPAR verhoogt de betrokkenheid van de medewerkers

Schouten & Nelissen

Zo maakt Schouten & Nelissen klanten én medewerkers sterker

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'