Performance Management

Stefan Op de Woerd

Stefan Op de Woerd

Performance management- of prestatiemanagement is al meer dan 100 jaar een belangrijk onderdeel binnen bedrijven en organisaties. Het doel achter performance management is dan ook al net zolang exact hetzelfde: ervoor zorgen dat medewerkers op de toppen van hun kunnen presteren. Met andere woorden: het beste uit zichzelf halen. De voordelen van performance management zijn duidelijk, maar vernieuwing is noodzakelijk. In deze blog vertellen we waarom en hoe je het dan wél aanpakt.

Doel is hetzelfde, maar aanpak kan effectiever

Dat het idee achter performance management al 100 jaar onveranderd is, wil natuurlijk niet zeggen dat de manier waarop het wordt toegepast nog steeds effectief is. Toch zien we dat veel bedrijven nog vasthouden aan het klassieke performance management proces. Dit bestaat vaak uit twee formele momenten per jaar, beter bekend als functionerings- en beoordelingsgesprek.

Traditionele manier van beoordelen is aan vervanging toe

Hierin zijn voornamelijk de managers aan het woord, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het proces en de beoordeling. In de praktijk zijn de gesprekken meer ‘moetjes’, omdat niemand er echt op zit te wachten. Ze veroorzaken veel stress, maar leiden niet tot medewerkers die beter presteren. Deze traditionele manier van beoordelen is dus hoognodig aan vervanging toe.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan nu ons gratis e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'

Zo helpt Dialog met het toepassen van effectief performance management

Dialog helpt jouw organisatie met een verrassend simpele tool om de complete performance management cyclus effectief en digitaal in te zetten. Dit gebeurt aan de hand van enkele belangrijke stappen die samen het volledige performance management model vormen. 

Focus op doelen

Doelen formuleren is een belangrijk onderdeel van performance of prestatiemanagement. Het platform van Dialog ondersteunt medewerkers, managers en HR om het goede gesprek te voeren over doelen en ontwikkeling. En het blijft niet bij formuleren, want doelen zijn er om gehaald te worden. Dan is het nodig dat medewerkers het hele jaar actief bezig blijven met die stip op de horizon. Dat lukt het beste als ze regelmatig aan hun doelen herinnerd worden en ze hun tussentijdse prestaties ergens kunnen opslaan en terugzien.

Strategische doelstellingen tussen de oren

Het gaat dan om team- en organisatiedoelstellingen. Heel belangrijk dus dat medewerkers de strategische doelstellingen van hun organisatie goed tussen de oren hebben. Dat lukt goed als je medewerkers zoveel mogelijk laat meedenken over de koers van de organisatie en er sprake is van heldere communicatie over waar de organisatie staat. Plan ook (kwartaal)sessies om de organisatiedoelstellingen top-of-mind te houden en heb het er zo gedurende het jaar regelmatig over.

Persoonlijke doelen stellen

Daarnaast gaat het natuurlijk om persoonlijke of individuele doelstellingen, al dan niet geformuleerd in kpi’s (key prestatie indicatoren). Die bespreek je ook het hele jaar in voortgangsgesprekken of evaluaties. Als management kun je hierdoor op tijd bijsturen waar nodig en wordt regelmatig het goede gesprek gevoerd. Performance management gaat zo zeker meer opleveren.

Effectieve feedback geven en ontvangen

Door continu feedback te geven en erom te vragen, blijven gestelde doelen top-of-mind. Met de tool van Dialog vraag en ontvang je gemakkelijk feedback, waardoor medewerkers weten welke punten ze nog kunnen verbeteren.

Toegevoegde waarde van complimenten

Complimenten zijn ook een vorm van feedback en vergroten de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers enorm. Ze vergroten ze de productiviteit van individuele medewerkers en leiden ze tot betere prestaties. Complimenten stimuleren kortom een positieve bedrijfscultuur. Ze zijn dan ook een belangrijk onderdeel binnen het performance management model.

Efficiënte wijze van beoordelen

Dialog zorgt ieder moment voor inzicht in de voortgang van medewerkers en de status van hun individuele en de (strategische) organisatiedoelen. Alle behaalde resultaten, feedback en reflecties geven een overzichtelijk beeld tijdens evaluatiemomenten. Op basis van deze tussentijdse evaluaties en reflecties kan er aan het eind van het jaar heel gemakkelijk een eindevaluatie gedaan worden. Er zijn geen verrassingen en wie het doet, maakt niet veel uit. Met zoveel transparantie kan de medewerker het – als je dat aandurft – ook zelf.  

Leren en ontwikkelen

Dialog helpt met het stimuleren van gedragsontwikkeling. Door competenties te vertalen naar haalbare stappen van concreet en zichtbaar gedrag, wordt het voor medewerkers eenvoudig om hier mee te oefenen. Ook hier is reflectie weer een belangrijk onderdeel, want dit is de basis voor groei en ontwikkeling. Daarnaast koppel je een training, opleiding of e-learning eenvoudig aan de tool van Dialog. Hiermee stimuleer je medewerkers om te blijven leren en nieuwe kennis te koppelen aan de prestaties. 

Continue dialoog

De tool van Dialog helpt bij het voeren van een continue dialoog. Zo geven medewerkers pro actief, dus voor een gesprek met een leidinggevende makkelijk aan over welke concrete afspraken, feedback of doelen zij het willen hebben. Op die manier kan je punten die voor medewerkers relevant zijn bespreekbaar maken en kan je gesprekken naar een hoger niveau tillen. Het behalen van doelen wordt zo een ‘makkie’ en het goede gesprek blijft op gang. 

Inzicht

Leidinggevenden hebben op elk moment inzicht in de individuele doelen van hun medewerkers en hoe zij er op dat moment voorstaan. Dit vormt altijd de basis voor het goede gesprek. Daarnaast heb je beter inzicht in welke medewerkers de grootste bijdrage leveren aan de bedrijfs- en teamdoelstellingen. Zo blijft ook het goede teamgesprek altijd gaande. 

Meer informatie over performance management of Dialog?

Heb je behoefte aan meer waardevolle inzichten en tips voor het implementeren van een simpel en effectief performance management proces? Lees dan ter inspiratie onze blogs en e-books of bekijk onze video’s. Heb je andere vragen over bijvoorbeeld ons platform of hoe Dialog jouw organisatie kan helpen bij het vernieuwen of verbeteren van de HR-cyclus? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor je klaar, zodat je gehele organisatie er de vruchten van plukt!

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Download het gratis e-book nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'