Performance Management

Stefan Op de Woerd

Stefan Op de Woerd

Performance management- of prestatiemanagement is al meer dan 100 jaar een belangrijk onderdeel binnen bedrijven en organisaties. Het doel achter performance management is dan ook al net zolang exact hetzelfde: ervoor zorgen dat medewerkers op de toppen van hun kunnen presteren.

Dat het idee achter performance management al 100 jaar onveranderd is, wil natuurlijk niet zeggen dat de manier waarop je het effectief toepast ook gelijk is gebleven. Toch zien we dat veel bedrijven nog vasthouden aan de klassieke performance management cyclus. Deze bestaat vaak uit twee formele momenten per jaar, beter bekend als functionerings- en beoordelingsgesprek. Hierin zijn voornamelijk de managers aan het woord, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het proces en de beoordeling. Deze traditionele HR-cyclus is hoognodig aan vervanging toe.

Hoe pas je prestatiemanagement tegenwoordig dan wel effectief toe?

We vallen een beetje in herhaling, maar we benadrukken graag dat het doel achter performance management nog altijd hetzelfde is als 100 jaar geleden. Het beste uit mensen halen, om zo als organisatie je doelen te bereiken. Dit is een continu proces en moet dan ook regelmatig besproken worden. De tweejaarlijkse functioneringsgesprekken kunnen in de vernieuwde performance management cyclus beter plaatsmaken voor gesprekken die aansluiten op de dagelijkse praktijk. Prestatiemanagement wordt zo een dynamisch proces, waarbij doelen stellen, feedback verzamelen en continue dialogen een belangrijke rol spelen.

Performance management zet de groeimogelijkheden van de medewerkers centraal en laat hun persoonlijke doelen aansluiten op de doelstellingen van de organisatie. Dit zorgt er bijna automatisch voor dat medewerkers in de lead komen voor het formuleren van hun eigen doelstellingen, wat ze weer motiveert om hier ook continu en actief mee aan de slag te gaan.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan nu ons gratis e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'

Zo helpt Dialog met het toepassen van effectief performance management

Dialog helpt jouw organisatie met een verrassend simpele tool om de complete performance management cyclus effectief en digitaal in te zetten. Dit gebeurt aan de hand van enkele belangrijke stappen die samen het volledige performance management model vormen. 

Focus op doelen

Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van prestatiemanagement. Het platform van Dialog ondersteunt medewerkers, managers en HR om het goede gesprek te voeren over doelen en ontwikkeling. Hier gaat het zowel om persoonlijke doelstellingen als organisatie- en teamdoelen. Het is belangrijk dat medewerkers deze doelen top-of-mind houden en hier gedurende het jaar regelmatig bij stilstaan. Als manager kun je hierdoor op tijd bijsturen waar nodig en wordt regelmatig het goede gesprek gevoerd. 

Effectieve feedback

Door continu feedback te geven en te vragen, blijven gestelde doelen top-of-mind. Met de tool van Dialog vraag en ontvang je realtime feedback, waarmee je gericht aan de slag kan. Complimenten zijn ook een vorm van feedback en vergroten de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers enorm. Complimenten stimuleren een positieve bedrijfscultuur en zijn dan ook een belangrijk onderdeel binnen het performance management model.

Efficiënt beoordelen

Dialog zorgt ieder moment voor inzicht in de voortgang van medewerkers en de status van de organisatiedoelen. Alle behaalde resultaten, feedback en reflecties geven een overzichtelijk beeld tijdens evaluatiemomenten. Op basis van deze beoordeling kan de prestatiemanagementcyclus vervolgens weer opnieuw beginnen. 

Leren en ontwikkelen

Dialog helpt met het stimuleren van gedragsontwikkeling. Door competenties te vertalen naar haalbare stappen van concreet en zichtbaar gedrag, wordt het voor medewerkers eenvoudig om hier mee te oefenen. Ook hier is reflectie weer een belangrijk onderdeel, want dit is de basis voor groei en ontwikkeling. Daarnaast koppel je een training, opleiding of e-learning eenvoudig aan de tool van Dialog. Hiermee stimuleer je medewerkers om te blijven leren en nieuwe kennis te koppelen aan de prestaties. 

Continue dialoog

De tool van Dialog helpt bij het voeren van een continue dialoog. Zo geven medewerkers voor een gesprek met een leidinggevende makkelijk aan over welke doelen, feedback of andere punten zij het willen hebben. Zo gaat het altijd over punten die voor medewerkers relevant zijn en blijft het goede gesprek aan de gang. 

Inzicht

Leidinggevenden hebben elk moment inzicht in de doelen van hun medewerkers en hoe zij er op dat moment voorstaan. Dit vormt altijd de basis voor het goede gesprek. Daarnaast is het inzichtelijk welke medewerkers de grootste bijdrage leveren aan de bedrijfs- en teamdoelstellingen. Zo blijft ook het goede teamgesprek altijd gaande. 

Meer informatie over performance management of Dialog?

Heb je behoefte aan meer waardevolle inzichten en tips voor een simpele en effectief performance management cyclus? Lees dan ter inspiratie onze blogs en e-books of bekijk onze video’s. Heb je andere vragen over bijvoorbeeld ons platform of hoe Dialog jouw organisatie kan helpen aan een het vernieuwen of verbeteren van de HR-cyclus? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor je klaar!

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Download het gratis e-book nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'