360 graden feedback

Feedback is een waardevol instrument om medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Hoe beter de feedback, hoe groter het effect. Het helpt en motiveert een medewerker om het onderste uit de kan te halen en zichzelf uit te dagen om nieuwe ontwikkeldoelen te stellen. Hoe help je je medewerker daarbij? Door gebruik te maken van 360 graden feedback tijdens voortgangs- en beoordelingsgesprekken. Wat houdt dat in en hoe voer je het uit?

360 graden feedback

Wat is 360 graden feedback?

Om te begrijpen wat dit type feedback inhoudt, zetten we het naast andere vormen van feedback: eendimensionale feedback en 180 graden feedback.

Eendimensionaal

Bij eendimensionale feedback evalueer jij als HR-manager of leidinggevende de medewerker. Het gesprek heeft maar één dimensie, of één richting. Het is meer een monoloog dan een gesprek.

180 graden feedback

Bij 180 graden feedback komen het gesprek en de evaluatie al van twee kanten. Jij evalueert de medewerker, maar de medewerker heeft ook de mogelijkheid om op zijn werk te reflecteren. Hij praat dus mee over de evaluatie. 180 graden feedback is geen monoloog, maar echt een gesprek.

360 graden feedback

Bij 360 graden feedback komen de evaluaties van alle kanten. Niet alleen ontvangt de medewerker feedback van jou, maar ook van bijvoorbeeld een tweede leidinggevende, twee of drie collega’s en een aantal klanten. Zelfreflectie maakt de ‘feedbackcirkel’ rond.

360 graden feedback – voor wie?

Een 360 graden evaluatie is in principe geschikt voor iedere medewerker. Veel jongere medewerkers vinden deze manier van evalueren prettig en geven het soms zelfs als een suggestie. Zij vinden ook vaak dat niet alleen zijzelf op deze manier geëvalueerd mogen worden, maar dat tevens de leidinggevende 360 graden feedback mag krijgen. Zo wordt het hele team op zijn sterke en zwakke punten gewezen en hier is uiteindelijk iedereen bij gebaat.

Waarom prefereren steeds meer medewerkers 360 graden evaluaties? Dit type feedback geeft een beter en objectiever inzicht in de kwaliteiten en verbeterpunten van een medewerker. De leidinggevende is wellicht niet altijd op de werkvloer te vinden, waardoor medewerkers het gevoel hebben dat hij niet in staat is een volledige evaluatie te geven. Een evaluatie van meerdere kanten geeft een completer beeld.

Wanneer 360 graden feedback toepassen?

Dit type feedback helpt om competenties beter te ‘meten’. In het feedbackformulier moeten dan ook met name subjectieve zaken aan bod komen, zoals karaktereigenschappen, motivatie en collegialiteit. Het is niet geschikt om aan de hand van 360 graden evaluaties te bepalen of een collega voldoet aan bijvoorbeeld de basisvereisten van zijn functie of om erachter te komen of een medewerker zijn targets wel haalt.

Hoe gebruik je het?

Het klinkt positief en opbouwend, maar hoe gaat deze feedback in zijn werk? Met deze vijf simpele stappen geef jij jouw medewerker een 360 graden evaluatie.

Stap 1: bepaal de evaluatiecriteria voor je medewerker

Net zoals met andere evaluatiemethoden die je gebruikt voor functioneringsgesprekken, is het belangrijk eerst te bepalen waar je een medewerker feedback op wilt geven. Op deze manier is de evaluatie opbouwend en relevant. Gebruik de bedrijfsdoelen als pijlers, maar hou ook rekening met de specifieke functie en de daarvoor gewenste competenties bij het opstellen van een evaluatie.

Stap 2: maak een evaluatieformulier

Nu je de doelen en gewenste competenties duidelijk voor ogen hebt, is het tijd een evaluatieformulier samen te stellen. Dit moet gemakkelijk en snel in te vullen zijn. Een korte vragenlijst met vijf tot tien vragen, waarin de leden van het feedbackteam de prestaties en competenties kunnen beoordelen op een schaal van één tot vijf of één tot tien, werkt vaak het beste. Zorg dat er ook ruimte is onder iedere vraag voor uitleg van de gegeven score.

Stap 3: kies je feedbackteam

Om een 360 graden evaluatie te creëren, is het belangrijk feedbackgevers te kiezen van ‘alle kanten’. Denk daarbij aan teamgenoten, indirecte collega’s, leidinggevenden en klanten. Vergeet niet dat zelfreflectie een onderdeel is van 360 graden feedback. De collega die feedback gaat ontvangen, hoort dus ook een formulier in te vullen. Om objectieve feedback te ontvangen, kies je het beste geen collega’s die goed bevriend zijn met de medewerker voor wie de feedback bedoeld is. Geef het evaluatieformulier ook niet aan een collega met wie de te beoordelen medewerker niet goed botert. Een feedbackteam bestaat meestal uit drie tot vijf personen. Leg altijd duidelijk uit aan het feedbackteam wat er gebeurt met de door hen gegeven feedback.

Stap 4: breng structuur aan in de feedback

Heb je de resultaten ontvangen? Bekijk dan vooral de individuele formulieren. Kun je een structuur ontdekken in de feedback? Als je ziet dat er grote uitschieters zijn, bijvoorbeeld een evaluatieformulier met veel lagere cijfers dan de andere, is dat een interessant onderwerp van gesprek.

Stap 5: tijd voor het evaluatiegesprek

Aan de hand van de feedback voer je een evaluatiegesprek met de medewerker. Benoem de sterke punten van de medewerker, kaart verbeterpunten aan en ga in gesprek over ontwikkeldoelen voor de komende periode.

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This