Wat is een vlootschouw en hoe zet je dit succesvol in?

Met een vlootschouw breng je als leidinggevende(n) overzichtelijk in kaart in hoeverre jouw medewerkers bijdragen aan het succes van de organisatie. Dit doe je door ze in te schalen aan de hand van twee of drie dimensies, zoals bijvoorbeeld Prestatie, Potentieel, Inzetbaarheid of Uitstroomkans. Met behulp van een vlootschouw krijg je mooi visueel inzicht in de prestaties van je medewerkers en in hoeverre deze rijmen met wat ze volgens jou in hun mars hebben. Verwar de term ‘vlootschouw’ overigens gerust met talent review, want dit betekent exact hetzelfde (en komt een stuk positiever over). Hoe je het ook noemt: de vlootschouw is een mooi startpunt om de voortgang van iedere collega op een duidelijke en efficiënte manier te bespreken met HR of de andere leidinggevenden.
vlootschouw

Wil jij het goede gesprek op gang brengen?

Download dan GRATIS de ultieme gids voor het vernieuwen van de HR-cyclus. Deze gids bevat echt alles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan.

Welke doelen streef je na met een vlootschouw?

De centrale vraag die hoort bij een vlootschouw is: zit elke medewerker wel op de juiste plek? Het is dus niet bedoeld om te bepalen of de medewerkers wel doen wat ze moeten doen, maar eerder of zij wel op de plek zitten waar vanuit ze het maximale kunnen bijdragen aan de organisatie. In het verlengde hiervan kun je je als organisatie afvragen wat je kunt doen om een medewerker hierin te ondersteunen. Zowel op de korte als de lange termijn. Zo ontstaan goede gesprekken over bijvoorbeeld iemands promotiekansen, mogelijke ontwikkelprogramma’s of benodigde verbetertrajecten.

De doelen van een vlootschouw op een rijtje:

  • Bepalen of een medewerker op de juiste plek zit
  • Bepalen of een medewerker in aanmerking komt voor promotie
  • Verticaal: bijvoorbeeld van junior naar medior rol
  • Horizontaal: specialisatie van bestaande functie
  • Bepalen of iemand een extra uitdaging kan gebruiken en in welke vorm precies
  • Bepalen of een medewerker onvoldoende bijdraagt in zijn huidige rol en wat mogelijke oplossingen zijn
  • Bepalen welke medewerkers een salariscorrectie nodig hebben (ten opzichte van hun bijdrage aan de organisatie)
  • Bepalen of een medewerker in aanmerking komt voor een MD- of Talentprogramma

Wat je vooral NIET moet doen met een vlootschouw

Een mogelijke valkuil bij het bespreken van een vlootschouw, is dat je oeverloos gaat discussiëren in welk vakje iemand precies thuishoort. Eigenlijk zijn de medewerkers waar duidelijk afwijkende meningen over zijn het meest interessant. Gebruik de vlootschouw dus om de meest afwijkende meningen te achterhalen en ga hierover op MT-niveau het goede gesprek aan. Dit is overigens een gesprek over medewerkers en niet met medewerkers. Hoewel beide gesprekken broodnodig zijn, is de vlootschouw met name bedoeld voor het goede gesprek over medewerkers. Dit is direct een goede voorbereiding op een gesprek met medewerkers. Een andere valkuil van het gebruik van een vlootschouw, is de manier waarop Jack Welsh dit vroeger inzette. Misschien ken je hem nog. Welsh was in de jaren 90 CEO van General Electric en stond bekend om zijn gebruik van de vlootschouw. De manier waarop hij het inzette, was echter vrij Amerikaans. Aan de hand van een vlootschouw bepaalde Welsh de beste 10% van zijn medewerkers, die hij beloonde met promotie. De slechtste 10% van het bedrijf werd eruit gegooid. Dit is inderdaad een manier om de vlootschouw te gebruiken, alleen doet deze geen recht aan het feit dat iedereen wel ergens goed in is. Een goede Talent Review gaat in op de vraag hoe het kan dat deze 10% niet naar verwachting presteert, wat er nodig is om hun prestaties te verbeteren en of er misschien andere rollen zijn weggelegd waar deze medewerkers hun ei beter kwijt kunnen.

Hoe ga je concreet om met de resultaten van een vlootschouw?

Veel organisaties maken al gebruik van een vlootschouw, maar zien deze vaak al heel snel in een stoffige bureaula verdwijnen. Zonde natuurlijk, want op deze manier wordt het opstellen van een vlootschouw een doel op zich, terwijl het juist bedoeld is als middel om… Ja, als middel van wat eigenlijk? Uiteindelijk is de vlootschouw – net als vrijwel elk onderdeel binnen de HR-cyclus – een middel om ervoor te zorgen dat medewerkers een maximale bijdrage kunnen leveren aan het succes van de organisatie. Dit kan alleen wanneer iemand zich helemaal op zijn plek voelt. Een goede vlootschouw biedt hiervoor een goudmijn aan informatie. Zo bepaal je op basis van de 9-grid in essentie de punten die je 1-op-1 met je medewerkers wilt bespreken. Alles om de bijdrage van elke medewerker aan het succes van de organisatie te maximaliseren!

Een goede vlootschouw maken met behulp van Dialog

Een vlootschouw maken kan in principe in een Excel-bestandje. Bepaal samen de dimensies waarop je je medewerkers wilt beoordelen en invullen maar. Zo kan er razendsnel een vinkje achter de activiteit ‘vlootschouw invullen’, om er vervolgens niets meer mee te doen. Een goede vlootschouw maken doe je met ondersteuning van de juiste technologie. Het proces van het maken van een vlootschouw wordt volledig ondersteund in Dialog. Als leidinggevende ontvang je ruim op tijd een reminder via de mail dat het tijd is om een talent review in te vullen. In Dialog staat een handig overzicht met daarin alle medewerkers waarvoor je een vlootschouw in moet vullen. Je geeft iedereen een score op de dimensies die je vooraf met de organisatie hebt afgesproken. Hier is ook meer dan voldoende ruimte om een toelichting te geven op de scores die je hebt uitgedeeld. Tijdens het invullen van de vlootschouw heb je ook inzicht in de prestatie- en ontwikkeldoelen die de medewerker in kwestie zichzelf heeft gesteld en de feedback die hij heeft ontvangen. Na het invullen van de vlootschouw klik je op opslaan. Hierna krijg je een overzichtelijke visuele weergave van het talent in je team. Medewerkers en andere leidinggevenden hebben geen inzicht in wat je hebt ingevuld.

Volg ons op
Geschreven door
Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel
Dialog
Gepubliceerd op 23 okt. 2020
Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus
Meer dan 7500 abonnees We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij het goede gesprek op gang brengen?

Download dan GRATIS de ultieme gids voor het vernieuwen van de HR-cyclus. Deze gids bevat echt alles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan.

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This