Klantcase

Frisse start met Dialog

“De grote winst: we voeren het gesprek”

Hoe gaat het écht met de medewerkers? Dat wilde MET ggz graag scherp in zicht krijgen. De organisatie wilde geen standaard MTO en maakte kennis met Dialog.

Kennismaking met Dialog

MET ggz is sinds 2023 klant van Dialog. Cora in ’t Groen is HR-manager en lid van het directieteam. Ze vertelt: “Hoe gaat het echt met onze medewerkers? Dat wilden wij natuurlijk graag in beeld krijgen. We zijn op allerlei vlakken bezig om hen goed in zicht te krijgen. Vanuit die behoefte ontstond de kennismaking met Dialog. Wij deden al veel met Raet, dus het was een logische keuze om naar een zusterbedrijf te kijken.”

“We hebben een presentatie gehad, daar waren we heel enthousiast over. Dialog biedt veel flexibiliteit. Dat was precies wat we zoeken. We werken vanuit positief werkgeverschap en willen geen standaard medewerkertevredenheidsonderzoeken (MTO’s) houden. We kiezen er heel bewust voor om op een andere manier betrokkenheid te vergroten.”

In ’t Groen vertelt dat MET ggz op HR-vlak een frisse start maakte. Nodig door personele uitdagingen die een krappe arbeidsmarkt tegenwoordig biedt. Onder actuele thema’s hangen meerdere projecten op het vlak van HR. In ’t Groen licht toe: “We stellen de vraag: ‘Waar willen we naartoe?’ En: ‘Wat moeten we daarvoor doen?’ Wij willen onze eigen populatie begrijpen en op het juiste moment de juiste vraag aan ze stellen.”

‘De kortste lijn naar herstel’, dat is het credo van MET ggz. Gericht op het begeleiden en behandelen van mensen met psychische klachten in Limburg. MET ggz heeft ongeveer 600 medewerkers. De dienstverlening aan cliënten valt uiteen in psychiatrische en psychologische behandeling en begeleiding met een hoofdzakelijk ambulante aanpak en forensische zorg. De hoofdvestiging zit in Roermond, maar instellingen van MET ggz zitten van zuid naar noord door heel Limburg.

Dialog implementeren in de organisatie

De implementatie van Dialog verliep soepel. Op technisch vlak, maar ook als het gaat om acceptatie van medewerkers. “Bij de implementatie hielpen mensen van Dialog. We hebben intern een werkgroep opgericht, met bijvoorbeeld de HR-business partners, teamleiders en medewerkers. Zodat het gedragen wordt in de organisatie en er een beter begrip is van de vragen.”

De HR-manager schetst dat medewerkers zich wel afvroegen hoe anoniem antwoorden op vragen zijn. Ze zegt: “Feedback van medewerkers is anoniem, hoe eerlijker de antwoorden dan ook zijn. Dialog heeft een functie waarbij een manager via de tool kan reageren op anonieme feedback. Dat was voor de medewerkers net een stap te ver.”

Het eerste onderzoek met Dialog

Na implementatie was de eerste stap een onderzoek over de volle breedte van de organisatie. “We hebben gekeken welke drie onderwerpen het best scoren, welke drie het slechtst en hoe we die aan gaan pakken. Voor iedereen, maar ook vertaald naar teamniveau. De organisatiebrede thema’s gaan door alle lagen.” Die onderwerpen gelden voor alle medewerkers en zullen terugkerend aan bod komen in onderzoeken.

Sommige onderwerpen verdienen een specifieke aanpak. In ’t Groen geeft een voorbeeld: “Denk aan werkdruk, een belangrijk en algemeen thema in de zorg. Maar hoe je die ervaart, is heel persoonlijk. Dat kan per team en individu afwijken. Er is niet één algemene oplossing. Je kan dat ook op teamniveau oplossen.”

“Wij willen onze populatie begrijpen en op het juiste moment de juiste vraag stellen.”

Cora in ’t Groen, HR-manager MET ggz
 

Met elkaar in gesprek gaan

“Natuurlijk is er ook scepsis. ‘Leuk dat je die vragen stelt, maar wat ga je met de antwoorden doen?’ De grote winst is nu al: we voeren het gesprek. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In de zorg nemen mensen werkdruk makkelijker voor lief. Dat is de mentaliteit, ‘niet lullen maar poetsen’. Ze zijn lief en zorgzaam voor de cliënten, maar vaak hard naar zichzelf toe. Heel snel denken ze ‘dat hoort er nu eenmaal bij’, maar dat is natuurlijk niet zo.”

“De werkdruk verandert niet, maar je kan wel zorgen dat iemand er minder last van heeft. Als je vraagt waar iemand précies last van heeft, krijg je hele verschillende antwoorden. Bijvoorbeeld dat iemand vaak achterloopt met de mail. Of druk ervaart doordat er verschillende opdrachtgevers zijn. Dat kan je individueel bespreken met je manager en kijken wat je sámen kan veranderen.”

Bekijk andere klantcases

Gemeente Venray

Zo bracht Gemeente Venray de constructieve dialoog op gang.

KNVB

KNVB maakt medewerkers eigenaar van ontwikkeling

SPAR

SPAR verhoogt de betrokkenheid van de medewerkers

Schouten & Nelissen

Zo maakt Schouten & Nelissen klanten én medewerkers sterker

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'