Omroep Brabant is dé regionale omroep voor de provincie Noord-Brabant. En het is er nooit stil. Nieuws stroomt binnen via app, web, radio, tv en social, en collega’s staan altijd aan. Maar intern? Daar werd gebruikgemaakt van een klassieke MTO.
Niet meer van deze tijd, vonden ze zelf. Ze wilden iets dat net zo dynamisch is als hun werk zelf. Een manier om het échte verhaal van medewerkers boven tafel te krijgen. Niet als momentopname, maar als doorlopend gesprek.
Samen met Tom Beekmans, HR-adviseur bij Omroep Brabant, duiken we in hun verhaal, aanpak en geleerde lessen.
Het klassieke medewerkersonderzoek paste niet meer bij de snelle, veranderlijke wereld van de omroep. In een organisatie waar de slogan “Het gevoel van hier” is en waar betrokkenheid en bevlogenheid zo’n grote rol spelen, wil je eerder weten wat mensen voelen, wat ze nodig hebben en wat ze drijft – of juist frustreert.
Ze wilden vaker en sneller luisteren. Om het makkelijker te maken om iets te zeggen en om er iets mee te doen. Iets wat echt leeft en bijdraagt aan werkplezier, samenwerking en ontwikkeling.
Omroep Brabant koos voor een aanpak die volledig past bij hun eigen cultuur: open, laagdrempelig en gemoedelijk. “Het gevoel van hier” is niet alleen hun slogan, maar ook het DNA van de organisatie. Ze vieren successen, hebben veel vertrouwen in collega’s en geven medewerkers veel vrijheid. Het is belangrijk dat mensen hun werk leuk vinden en de ruimte hebben om ideeën uit te voeren.
Intern lanceerden ze de #hoeblijbendegij-campagne, die medewerkers uitnodigde om hun stem te laten horen via korte, gerichte metingen met herkenbare thema’s.
De aftrap was een nulmeting, die onder de aandacht werd gebracht met een herkenbare afbeelding via e-mail, intranet en narrowcasting. Niet alleen via HR. Ook bij leidinggevenden en de OR werd aangegeven dat ze een belangrijke rol hierin hadden, en werd deelname aangemoedigd met een bericht van de directeur. Alles in de eigen tone of voice en met een knipoog.
“Toen ik hier in dienst kwam, wilde ik meteen ontdekken: waarom werken mensen hier? Waarom vinden ze dat leuk? De Brabantse gemoedelijke gezelligheid zorgt dat mensen hier graag willen werken en bijna niemand weggaat, want het verloop is heel laag.”
De eerste meting leverde direct waardevolle inzichten op, met een bevlogenheidsscore van 77 en een eNPS van +49 – een hele mooie basis, die laat zien dat mensen zich betrokken voelen bij hun werk en de organisatie. Ook kwamen er een aantal bruikbare aandachtspunten naar voren:
Omroep Brabant koos ervoor om medewerkers actief te betrekken bij de vervolgstappen. Daarom werd er voor organisatiebrede initiatieven een werkgroep samengesteld met mensen uit verschillende teams: #deblijmakers.
“De laatste reactie was letterlijk: ‘Fijn dat er serieus naar wordt gekeken.’”
Deze groep pakte samen met Tom Beekmans de belangrijkste thema’s op die uit de meting kwamen. Niet als top-down verbeterprogramma, maar als gedeeld eigenaarschap, om stapsgewijs concrete acties te formuleren. De groep was samengesteld vanuit meerdere perspectieven; collega’s uit verschillende afdelingen, zowel redactioneel als niet-redactioneel, met oog voor zowel worst- als best practices.
Zo ontstond een diverse groep die vanuit verschillende perspectieven kon redeneren en de organisatie goed kende, waardoor de acties ook echt bij de organisatie pasten. Altijd met de terugkoppeling: “Dit hebben jullie aangegeven, en dit doen we ermee.” Dit zorgde voor interactie en dat mensen konden meepraten en input konden leveren.
“Een uitkomst was bijvoorbeeld dat er onvoldoende inspiratie was wat betreft opleidingsmogelijkheden. Nu deel ik elk kwartaal in SharePoint over deze mogelijkheden. Hier koppel ik bewust de input aan de vervolgactie.”
Niet alleen organisatiebrede thema’s werden aangepakt. Ook op afdelingsniveau gebeurde er veel. Vanuit HR werd in sessies in gesprek gegaan met leidinggevenden en medewerkers, om te zien wat er op teamniveau leeft. Die gesprekken gaven waardevolle input om acties en verbeterpunten juist daar te laten landen waar ze het meeste effect hebben.
Ook in de analyse werd bewust gekozen voor een open, nieuwsgierige houding. Een lage score op bevlogenheid werd niet direct gekoppeld aan ‘de manager doet iets fout’, maar gezien als een signaal dat nader onderzocht mocht worden. Want een werkbeleving is complex, en er kunnen veel verschillende factoren invloed hebben.
Met de mogelijkheid om vervolgvragen te stellen op specifieke stellingen of thema’s, kon (en kan in toekomstige pulsemetingen) er gericht worden verdiept. Zeker in een organisatie met uiteenlopende afdelingen – van redactie tot techniek – helpt het om verschillen in beleving en behoeften zichtbaar te maken. Want wat werkt op de ene plek, vraagt misschien een andere aanpak op de andere.
Het was belangrijk dat het nieuwe feedbackproces geen losstaand project werd, maar een aanpak die echt zou aansluiten bij de identiteit en werkwijze van Omroep Brabant. Dialog bood daarbij wat nodig was: flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en een persoonlijke aanpak.
“Ik vond het persoonlijk belangrijk dat je thema’s en stellingen toe kan voegen en dingen kan tweaken zodat het past bij je praktijk, en je op een moderne, laagdrempelige manier je vragen uit kunt zetten.”
Ook de inhoud en toon van de metingen konden worden afgestemd op hun eigen taalgebruik en cultuur. En als je journalisten in huis hebt, is dat geen overbodige luxe. De tooling was toegankelijk voor iedereen, van HR tot leidinggevenden, en makkelijk in gebruik. En minstens zo belangrijk: de begeleiding vanuit Dialog maakte het verschil, met een Customer Success Manager die goed luisterde en actief meedacht.
“In het begin heb je nog geen idee hoeveel tijd je nodig hebt om het uit te zetten. Frida (Customer Success) heeft goed geluisterd en geholpen met wat wel en niet haalbaar is.”
“Als ik één ding zou mogen meegeven: houd het makkelijk en begrijpelijk, en luister goed naar wat er gezegd wordt. Als medewerkers ‘links’ zeggen en je gaat naar rechts, heb je geen draagvlak. En: bepaal vooral ook welke knoppen je kunt en wilt bedienen. Zo kun je samen bekijken waar je aan gaat werken.”
Wat begon met een nieuwe manier van meten, groeide uit tot een organisatiebreed gesprek dat blijft doorwerken. Het gevoel van hier geldt niet alleen voor het publiek van Omroep Brabant, maar ook voor hun eigen mensen. Door aandacht te geven aan wat er leeft, groeit niet alleen de betrokkenheid, maar ook:
Dat alles met een aanpak die past bij hun cultuur. Met Dialog als partner blijft luisteren niet bij een momentopname, maar wordt het onderdeel van hoe je samen sterker wordt.
Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.
Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.