Waarom de klassieke HR-cyclus verdwijnt

Het einde van de klassieke HR-cyclus is nabij. Deze levert vaak namelijk niet het gewenste effect op. Dit terwijl effectieve en betrokken medewerkers belangrijker zijn dan ooit. Hoe speel je hier als organisatie op in? En wat moet je vooral niet doen?

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd gingen op zoek naar het antwoord op deze vragen. Ze spraken met HR-professionals, managers en medewerkers bij veel verschillende organisaties en kwamen tot een aantal verrassende inzichten.

Organisaties veranderen in hoog tempo…

De veranderingen in de wereld gaan razendsnel. De afgelopen decennia heeft technologie ons leven radicaal veranderd. Artificial Intelligence doet daar nog een enorme schep bovenop. Veel werk dat nu door mensen wordt gedaan, zal dan ook door robots worden overgenomen.

De meeste organisaties realiseren zich dit maar al te goed. De enige manier om snel te kunnen inspelen op alle veranderingen is om wendbaar te zijn. Zij zetten dan ook massaal in op agile vormen van samenwerking (zoals Scrum) en formele, hiërarchische besluitvorming maakt plaats voor zelfsturende teams.

… maar de HR-cyclus is al 100 jaar hetzelfde

Toch steken veel organisaties de HR-cyclus nog heel traditioneel in. De doelen staan vast voor een jaar, er zijn twee formele momenten per jaar (functionerings- en beoordelingsgesprek) en de manager is verantwoordelijk voor het proces en de beoordeling. Dat is nog ongeveer hetzelfde als in het begin van de 20e eeuw (ten tijde van de industriële revolutie) toen de beoordelingscyclus is ontstaan. In die tijd was de baas nog echt de baas. Hij bepaalde wat goed voor jou was en jij moest doen wat hij zei. Daar sluit de traditionele HR-cyclus dus perfect bij aan.

Maar ja, de tijden zijn veranderd. De klassieke baas sterft langzaam uit en de medewerkers zijn steeds meer ‘eigen baas’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 93% van de mensen ontevreden is over de traditionele HR-cyclus in hun organisatie.

Back to basics

Laten we daarom eens terug gaan naar de basis. Waarvoor is de HR-cyclus ook alweer bedoeld? Precies. Om het beste uit mensen te halen, zodat je als organisatie je doelen bereikt. En dat doel is nog precies hetzelfde als 100 jaar geleden.

Het grote verschil is dat wij nu op een heel andere manier het beste uit mensen moeten halen dan 100 jaar geleden. We beseffen ons namelijk allemaal dat command & control niet meer het gewenste effect heeft en dat aansluiten bij de talenten en drijfveren van mensen veel effectiever is. Toch kenmerkt de HR-cyclus zich in veel bedrijven nog vooral als command & control. Dat matcht dus voor geen meter… De grote vraag is natuurlijk: hoe kan het dan wel?

Vermijd de ‘alles-is-anders’ show

Als iets niet meer werkt, moet je het veranderen. En als er iets moet veranderen, staan overal visionairs, consultants, trendwatchers en experts op, om ons te vertellen hoe het moet. Zij schetsen vaak inspirerende vergezichten over hoe het zou kunnen werken. Helaas staan deze vergezichten maar al te vaak ver af van de dagelijkse praktijk van organisaties.

Wij geloven niet zo in deze ‘alles-is-anders’ show. In plaats van alles veranderen, is het veel logischer om te kijken naar wat je al doet. Welke elementen dragen al bij aan een effectieve HR-cyclus? En hoe kun je hierop voortborduren?

De nieuwe HR-cyclus? Die heb je al!

En dan nu het goede nieuws: heel veel organisaties doen al veel meer goed dan ze zelf denken. Laten we het doel van de HR-cyclus er nog eens bijpakken: Het beste uit mensen halen, om als organisatie je doelen te realiseren. Hoogstwaarschijnlijk zijn er in jouw organisatie al veel activiteiten die bijdragen aan dat doel: bila’s, coachtrajecten, talentontwikkelprogramma’s, 360-graden feedback, projectevaluaties, sprints, daily standups, retrospectives en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Alleen jammer dat die activiteiten geen onderdeel vormen van de HR-cyclus…

Wil jij de HR-cyclus in jouw organisatie direct effectiever maken?

Download nu gratis het e-book ‘De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus’

Breng de gescheiden werelden bij elkaar

Het echte probleem van de traditionele HR-cyclus is dat deze los staat van de dagelijkse praktijk (waar deze in 1920 nog perfect aansloot). De HR-cyclus wordt daarom ervaren als een administratief ‘moetje’, dat alleen maar tijd kost en niets oplevert. Als je de HR-cyclus wil ‘vernieuwen’, kun je daarom het beste aansluiten op de dagelijkse praktijk. Help medewerkers daarom om tijdens de gesprekken die ze toch al om voeren regelmatig stil te staan bij hun bijdrage aan de organisatiedoelen. De grote vraag is of je dan nog steeds aparte gesprekken nodig hebt in het kader van de HR-cyclus.

Het einde van de beoordeling: hype of trend?

In de slipstream van het vernieuwen van de HR-cyclus besloten veel bedrijven ook maar meteen het formele beoordelingsmoment af te schaffen. Alles wat herinnerde aan de klassieke command & control aanpak moest met wortel en tak worden uitgeroeid. Inmiddels is duidelijk dat organisaties hier ook wel eens in doorschieten. Een formeel beoordelingsmoment blijkt in veel gevallen namelijk wel waarde te hebben. Je wilt je medewerkers immers ‘loon naar werken’ geven. Wat wel anders is, is dat de ‘beoordelaar’ niet altijd meer de leidinggevende is. Zo experimenteren steeds meer organisaties met vormen van zelfbeoordeling of beoordeling door het team.

Wie de beoordelaar ook is, de vernieuwde HR-cyclus mag geen administratief ‘moetje’ zijn. Het moet medewerkers juist helpen om gedurende het jaar maximaal bij te dragen aan de organisatiedoelen. Dat is waar technologie kan helpen.

HR-technologie: lust of last?

De juiste HR-technologie stimuleert medewerkers op de relevante momenten om bewust stil te staan bij hun bijdrage aan de organisatie. Denk daarbij aan het bijwerken van je doelen voor een teamoverleg, het vastleggen van de inzichten uit een coachgesprek of het vragen van feedback aan een collega met wie je hebt samengewerkt. Het grote voordeel hiervan is dat medewerkers gedurende het jaar hun eigen beoordeling opbouwen. Dat scheelt natuurlijk veel tijd!

Overweeg je de HR-cyclus met technologie te ondersteunen? Zorg er dan voor dat deze zeer flexibel is. De kern van de ‘nieuwe HR-cyclus’ is immers dat deze ondersteuning biedt bij wat je nu al in de dagelijkse praktijk doet. En deze praktijk is in elke organisatie anders, en zal in veel gevallen ook per afdeling of zelfs per individu verschillen. Helaas bepaalt in veel gevallen de HR-software nog hoe de praktijk moet werken, in plaats van andersom. Zolang dat het geval is, zullen de medewerkers niet veel positiever worden over de HR-cyclus. Dus wees op je hoede!

Lees hier welke 5 aandachtspunten cruciaal zijn bij het selecteren van ondersteunende technologie.

De 3 valkuilen die je absoluut wilt vermijden

Het is duidelijk dat de klassieke HR-cyclus zijn langste tijd heeft gehad. Bij het vernieuwen van jullie HR-cyclus kun je natuurlijk veel leren van organisaties die de stap al hebben gezet. Stap in ieder geval niet in een van de volgende valkuilen:

  1. Vermijd de ‘alles-is-anders’ show (maar gebruik wat je al hebt)
  2. Voorkom dat de HR-cyclus een gescheiden wereld is (sluit aan op de praktijk)
  3. Laat het HR-systeem niet bepalen hoe de praktijk moet werken (de praktijk bepaalt het systeem)

 

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een effectieve HR-cyclus gebaseerd op de continue dialoog. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Volg ons op

Geschreven door

Stefan Op de Woerd
Dialog
Jochem Aubel
Dialog

Gepubliceerd op 9 feb. 2018

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de HR-cyclus in jouw organisatie direct effectiever maken?

Download nu gratis het e-book ‘De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus’

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert Jouw organisatie heeft waarschijnlijk zelfsturende medewerkers en teams. En als dat niet zo is, dan wil je het graag. Het levert namelijk zowel de organisatie als de medewerker veel op. Maar wat...

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsronde

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsronde

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsrondeHet is bijna zover: de beoordelingen komen er weer aan. Helaas is dit in veel organisaties nog altijd een administratief en tijdrovend ‘moetje’. Gelukkig is het nog niet te laat om de beoordelingen...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Pin It on Pinterest

Share This