Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot betere prestaties en hogere betrokkenheid. Maar het is nog niet zo makkelijk om als HR richting te geven aan de gesprekken die in de dagelijkse praktijk plaatsvinden.

In deze blog nemen we je mee in onze aanpak om het goede gesprek in jouw organisatie te stimuleren.

Wat is dat ‘goede gesprek’ nu eigenlijk?

Het klinkt natuurlijk logisch en aantrekkelijk om het goede gesprek te stimuleren. Maar wat maakt precies dat een gesprek “goed” is? Om die vraag te beantwoorden, is het goed om te kijken naar het doel dat je ermee wilt bereiken.

De essentie van een goed gesprek is dat het de prestaties en betrokkenheid van medewerkers en teams verhoogd. Het zou dan ook altijd moeten leiden tot:

 • Meer focus op de doelen
 • Beter benutten van de talenten
 • Hogere motivatie

Wanneer je in het gesprek één of meer van deze resultaten hebt bereikt, is het een “goed gesprek” geweest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle andere gesprekken slecht zijn, maar iedereen zal wel herkennen dat lang niet alle gepraat in de organisatie even waardevol is…

Niet méér gesprekken, maar andere gesprekken

Waarschijnlijk hebben de meeste leidinggevenden in jouw organisatie wel bila’s ingepland met hun medewerkers. Vaak is het echter vooral ‘de waan van de dag’ die de agenda bepaalt. Zou dit leiden tot meer focus, ontwikkeling en motivatie…?

De crux is dan ook om de gesprekken die worden gevoerd, zo in te steken dat ze echt bijdragen aan het verhogen van de prestaties en betrokkenheid van de medewerker. Het is duidelijk dat hierbij een belangrijke rol is weggelegd voor leidinggevenden. Maar zij zullen niet van de ene op de andere dag ‘het goede gesprek’ gaan voeren. Een belangrijke rol voor HR is om hen daarin te ondersteunen.

Leidinggevenden zijn geen psychologen

Het droombeeld van menig HR-professional lijkt wel te zijn dat elke leidinggevende diepgaande coachgesprekken voert met zijn medewerkers. Nou, dat gaat niet gebeuren. En dat is gelukkig ook helemaal niet nodig.

Laten we vooropstellen dat er leidinggevenden zijn die coachen leuk vinden en daar aanleg voor hebben. Laat ze dat dan vooral doen! Maar niet elke leidinggevende heeft hiervoor het talent en de motivatie. Het is dan ook niet verstandig om hen dit door de spreekwoordelijke strot te duwen.

Veel leidinggevenden zijn te typeren als professionals met veel kennis van het vakgebied waarin zij opereren, aangevuld met de vaardigheden om dingen gedaan te krijgen. Heel waardevol voor je organisatie. Maar ja, zij zitten vaak niet te wachten op het voeren van coachgesprekken.

Wat de meeste leidinggevenden wel drijft is het “beter” maken van hun mensen en hun team. En daarbij komt het goede gesprek natuurlijk uitstekend van pas. De vraag is dus vooral hoe je hen ondersteunt om deze gesprekken nog effectiever te maken.

De drie versnellers voor het goede gesprek

Als HR professional ben je zelf meestal niet aanwezig bij de gesprekken die medewerkers en leidinggevenden en kun je niet afdwingen dat die gesprekken plaatsvinden. Daarom is het belangrijk het voor hen zo makkelijk en relevant mogelijk te maken. Er zijn drie belangrijke “versnellers”:

 • Bied structuur
 • Maak relevante informatie eenvoudig toegankelijk
 • Creëer triggers

Met deze versnellers maak je de kans zo groot mogelijk dat de medewerkers en leidinggevenden er echt mee aan de slag gaan.

Wil jij het goede gesprek op gang brengen?

Download dan GRATIS de ultieme gids voor het vernieuwen van de HR-cyclus. Deze gids bevat echt alles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan.

Versneller 1: Bied structuur

Allereerst is het cruciaal dat de gesprekken over de juiste dingen gaan. Welke onderwerpen zijn van belang om de prestaties en betrokkenheid van de medewerker te stimuleren?

Een handige leidraad hierbij is de volgende driedeling: Persoonlijk – Huidige rol – Groei & ontwikkeling.

 • Persoonlijk

  Hoe zit je in je vel? Waar krijg je energie van en wat kost energie? Waar wil je meer aandacht aan geven?

 • Huidige rol

  Hoe vul je je huidige rol in? Hoe gaat het met de doelen die zijn afgesproken? Welke feedback heb jij als leidinggevende?

 • Groei & ontwikkeling

  Welke talenten wil je meer inzetten? Welke kennis en vaardigheden wil je ontwikkelen? Wat is je ambitie en welke mogelijkheden zijn er binnen de organisatie?

Grote kans dat dit leidt tot focus, talentontwikkeling en motivatie.

Versneller 2: Maak relevante informatie eenvoudig toegankelijk

Gesprekken worden nog waardevoller als op het juiste moment de juiste informatie beschikbaar is. Als je 2 weken terug een gesprek hebt gehad, wil je eenvoudig kunnen zien wat toen besproken is. Als je het over de doelen van de medewerker hebt, wil je die er heel makkelijk bij kunnen pakken. Als je het over de invulling van de rol hebt, wil je direct zien welke verantwoordelijkheden en verwachtingen er bij die rol horen. Als je het over groei en ontwikkeling hebt, wil je inzicht in ontwikkelmogelijkheden en carrièrepaden.

In veel organisaties staat deze informatie wel “ergens”, maar niet makkelijk vindbaar. Laat staan dat deze is toegespitst op de specifieke situatie van de medewerker. Als jij middenin een gesprek zit, moet de relevante informatie direct oproepbaar zijn.

Door relevante informatie heel eenvoudig toegankelijk te maken, verhoog je de kwaliteit van de gesprekken.

Versneller 3: Creëer triggers

Als je medewerkers en leidinggevenden het gesprek voeren over de juiste onderwerpen en op basis van de relevante informatie, ben je al een heel eind. Maar wat nog mooier is, is als je ze kunt helpen om hierin de juiste timing te kiezen.

Wat zijn momenten dat een gesprek relevant is? Vaak ontstaat de behoefte om iets te bespreken naar aanleiding van een evaluatie op de doelen, het ontvangen van feedback of een persoonlijke reflectie.

Dat zijn dus belangrijke momenten om een medewerker te triggeren een gesprek in te plannen of bespreekpunten te agenderen. Tegelijkertijd kun je op zulke momenten ook de leidinggevende triggeren om de evaluatie, feedback of reflectie te bekijken en daarop te reageren. Just-in-time coaching, noemen we dat :-).

Met moderne performance management systemen gebeurt dit allemaal realtime en kan het gesprek ook (deels) online plaatsvinden. Hiermee maak je van “het goede gesprek” ook nog eens een “continue dialoog”.

Aan de slag

Je hebt nu de drie versnellers van het goede gesprek in beeld:

 1. Bied structuur
 2. Maak relevante informatie eenvoudig toegankelijk
 3. Creëer triggers

Het daadwerkelijk implementeren van deze versnellers is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is er tegenwoordig moderne technologie die dit volledig ondersteunt. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Met de drie versnellers faciliteer je medewerkers en leidinggevenden om continu “het goede gesprek” te voeren. Gesprekken die leiden tot meer focus, ontwikkeling en motivatie en daarmee tot betere prestaties en betrokken medewerkers!

Volg ons op
Geschreven door
Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel
Dialog
Gepubliceerd op 23 okt. 2020
Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij het goede gesprek op gang brengen?

Download dan GRATIS de ultieme gids voor het vernieuwen van de HR-cyclus. Deze gids bevat echt alles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan.

Andere interessante artikelen

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

HR-cyclus vernieuwen? Deze 3 fouten wil je absoluut vermijden. Veel organisaties zijn bezig met het vernieuwen van hun HR-cyclus. Dat is een logische en goede ontwikkeling, aangezien de traditionele cyclus zijn doel niet bereikt: de medewerkers maximaal...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This