Wat is succession planning en hoe pas je het succesvol toe?
Het succes van organisaties staat of valt met de kwaliteit van de medewerkers. Tegenwoordig is het echter zeer uitzonderlijk dat die goede medewerkers zich decennialang binden aan één organisatie. Om de continuïteit binnen je bedrijf te waarborgen, is het dus zaak om voorbereid te zijn op een toekomst waarin sommige medewerkers op belangrijke posities de organisatie hebben verlaten. Succession planning is een belangrijke manier om je bedrijf futureproof te maken. Maar wat is succession planning en hoe pas je het ook daadwerkelijk succesvol toe?
Wat is succession planning precies?
Succession planning is het (langtermijn-) proces waarbij je je als organisatie voorbereidt op het vertrek van medewerkers in belangrijke functies. Dit doe je door andere talentvolle collega’s voor te bereiden op een eventuele opvolging. Met succession planning zorg je er dus voor dat er voor elke cruciale functie iemand klaarstaat die de taken en rollen kan overnemen. Uiteraard probeer je goede en talentvolle medewerkers zo lang mogelijk aan je organisatie te verbinden. Je zorgt dat het talentmanagement op orde is en dat de employee experience van collega’s zo positief mogelijk is. Maar zelfs dan is het onvermijdelijk dat goede en talentvolle collega’s de organisatie ooit verlaten (al is het maar omdat ze ooit met pensioen gaan…). Als organisatie is het vooral belangrijk om hier tijdig op te anticiperen met goede succession planning. Â
Wil jij het talent in jouw organisatie optimaal benutten?
Download dan het gratis e-book "In 5 stappen naar effectief talentmanagement"
De belangrijkste factoren van goede succession planning
In de regel bestaat goede succession planning uit vier belangrijke factoren: het in beeld brengen van de belangrijkste functies binnen je organisatie, het vaststellen van potentiële kandidaten voor die functies, het maken van een opvolgprogramma voor de potentiële kandidaten en het volgen en stimuleren van de ontwikkeling.
Sleutelfuncties in kaart brengen
Succession planning is gericht op de sleutelfuncties binnen de organisatie. Wanneer op deze posities iemand wegvalt, is de impact op de organisatie namelijk het grootst. Het is dus belangrijk om juist voor deze functies de opvolging klaar te hebben staan. Daarnaast kan het goed zijn om kritische functies ook inzichtelijk te maken. Dit zijn functies waar bijvoorbeeld weinig aanbod vanuit de arbeidsmarkt voor is en waar dus veel vraag naar is. Het in kaart brengen van sleutelfuncties kan op een overzichtelijke manier met behulp van een functiehuis.
Potentiële kandidaten vaststellen
Heb je de sleutelfuncties in kaart? Dan is het zaak om (met behulp van een skills matrix) de collega’s vast te stellen waarvan je denkt dat ze de skills, talenten en ambities bezitten om door te groeien naar een sleutelfunctie. Dit doe je onder meer met behulp van een strategische personeelsplanning, waarin je de huidige personeelsbehoefte vergelijkt met de toekomstige personeelsbehoefte. Aan de hand van een strategisch plan zorg je vervolgens voor een goede succession planning.Â
Overigens doe je dit niet alleen op basis van observaties, maar juist ook door de continue dialoog aan te gaan met medewerkers. Alleen op die manier weet je wie welke drijfveren heeft en met wie je gericht aan de slag kunt gaan om de opvolging van belangrijke posities te garanderen.
Hoe maak je succession planning succesvol?
Succesvolle succession planning staat of valt met goed talentmanagement. Door in kaart te brengen wat iemands skills, competenties en talenten zijn, heb je al een goed beeld van iemands potentie om bepaalde functies te bekleden. Daarnaast is het belangrijk om iemands drijfveren en ambities te kennen. Ziet je collega het überhaupt wel zitten om door te groeien naar een belangrijke functie, of is iemand eigenlijk al dik tevreden met waar hij of zij nu staat?Â
Wil jij het talent in jouw organisatie optimaal benutten?
Download dan het gratis e-book "In 5 stappen naar effectief talentmanagement"
Opvolg- en ontwikkelingsprogramma maken
Wanneer je weet welke collega’s de ambities en de talenten bezitten om door te groeien naar sleutelposities, is het belangrijk om ze hierin te gaan ondersteunen en waar mogelijk al praktijkkansen te bieden. Door te investeren in een medewerker en deze voor te bereiden op een opvolging, uit je direct ook vertrouwen in de medewerkers en verhoog je hun betrokkenheid bij de organisatie.
Ontwikkeling volgen
Nadat een programma is opgesteld, is het belangrijk om de ontwikkeling te blijven volgen. Ook hier is het goede gesprek weer essentieel. De talentdialoog, in dit geval. Hoe gaat het met iemands ontwikkeling van de gewenste skills en competenties en hoe kan de organisatie dit leerproces zo goed mogelijk faciliteren? Met behulp van de software van Dialog help je medewerkers met leren en ontwikkelen.Â
Wil je meer weten over hoe de software van Dialog kan bijdragen aan de succession planning in jouw organisatie? Neemsnel contact met ons op!
Lees verder

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie
Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen
we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie?

Zo maak je van het functioneringsgesprek een feestje
Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment?

Waarom de klassieke HR-cyclus verdwijnt
Het einde van de klassieke HR-cyclus is nabij. Deze levert vaak namelijk niet het gewenste effect op. Wat kan je hier aan doen?