Van klassiek medewerkerstevredenheidsonderzoek naar employee experience

De tevredenheid van de medewerkers speelt een steeds grotere rol binnen elke organisatie. Waarom? De arbeidsmarkt wordt alleen maar krapper en de tijd dat mensen veertig jaar voor dezelfde werkgever werkten is allang voorbij. Werkgevers moeten bijna blij zijn dat werknemers voor hen willen werken, terwijl dit vroeger precies andersom was. Zaak dus om je medewerkers blij en gemotiveerd te houden, want voor je het weet zijn ze vertrokken naar de concurrent. Gelukkig helpt het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek om precies in kaart te brengen hoe het gesteld is met de gemoedstoestand van alle mensen binnen de organisatie.

Toch!?

Nee, helaas…

Het idee van een jaarlijks tevredenheidsonderzoek onder werknemers is op zich natuurlijk logisch, maar de vorm is inmiddels achterhaald. Het is een statische en ouderwetse benadering die niet langer aansluit bij de eisen van deze tijd. Het is cruciaal dat de tevredenheid van de medewerkers continu in beeld is en een vast onderdeel vormt van het goede gesprek tussen medewerker en leidinggevende. Met andere woorden: het is tijd voor de transitie van MTO naar employee experience.

Wat is employee experience?

Employee experience kunnen we samenvatten als: de som van de percepties die een werknemer heeft over alle interacties met de organisatie waar hij werkzaam is, afgezet tegen zijn verwachtingen van die interacties.Dat klinkt wel ingewikkeld, hè? 🙂 Gelukkig is het simpeler dan het lijkt: de ervaringen die een werknemer opdoet tijdens zijn contacten met leidinggevenden, collega’s of klanten, bepalen het beeld dat hij of zij heeft van de organisatie. Iemands employee experience kan makkelijk continu aan verandering onderhevig zijn en het is daarom belangrijk om deze gedurende het jaar continu in beeld te hebben. Voel je het fundamentele verschil met een jaarlijks MTO?

Niet méér gesprekken, maar andere gesprekken

Waarschijnlijk hebben de meeste leidinggevenden in jouw organisatie wel bila’s ingepland met hun medewerkers. Vaak is het echter vooral ‘de waan van de dag’ die de agenda bepaalt. Zou dit leiden tot meer focus, ontwikkeling en motivatie…? De crux is dan ook om de gesprekken die worden gevoerd, zo in te steken dat ze echt bijdragen aan het verhogen van de prestaties en betrokkenheid van de medewerker. Het is duidelijk dat hierbij een belangrijke rol is weggelegd voor leidinggevenden. Maar zij zullen niet van de ene op de andere dag ‘het goede gesprek’ gaan voeren. Een belangrijke rol voor HR is om hen daarin te ondersteunen.

Employee experience = engagement x enablement

Iemands employee experience valt of staat met de perceptie van twee afzonderlijke elementen: in hoeverre voelt een medewerker zich dusdanig betrokken bij de organisatie dat hij graag moeite doet om de gezamenlijke bedrijfsdoelstellingen te halen (engagement) en in hoeverre wordt een medewerker in staat gesteld om invulling te kunnen geven aan zijn engagement (enablement)?

Engagement

Engagement van medewerkers past naadloos in de lijn van performance management. Alles draait erom dat je medewerkers dusdanig betrokken en tevreden zijn dat ze zich maar wat graag fanatiek inzetten om de doelstellingen van het bedrijf te halen. Uiteraard is het belangrijk om de mate van engagement en tevredenheid in kaart te brengen en natuurlijk kan een medewerkerstevredenheidsonderzoek hier een grote rol bij spelen. Essentieel is het om je te realiseren dat een MTO hierbij een middel is om frequent een goed gesprek aan te kunnen gaan met je medewerkers, om zo de betrokkenheid te kunnen vergroten. Een MTO is dus nooit een doel op zich.

Enablement

Enablement gaat over de mate waarin een geëngageerde medewerker zich gesteund voelt in zijn enthousiasme en de manier waarop hij of zij hier invulling aan wil geven. Een heel betrokken werknemer is natuurlijk alles wat je je als werkgever kunt wensen, maar wanneer die werknemer zich niet enabled voelt, is de kans groot dat-ie de organisatie binnen afzienbare tijd wil verlaten. Hoge betrokkenheid en laag enablement zijn de perfecte ingrediënten voor een gevaarlijke cocktail van frustraties en vertrekwensen. Wees als werkgever dus op je hoede voor dit multipliereffect.

Employee experience op drie niveaus

Employee experience gaat zoals gezegd over de optelsom van verschillende percepties die een werknemer ervaart binnen de organisatie. Kortweg delen we die op in drie verschillende niveaus: de organisatie, het team en je eigen werk. Voor elk niveau is het belangrijk dat een werknemer zich zowel engaged als enabled voelt voor een zo’n goed mogelijk employee experience.

Meer weten over de drie niveaus en welke MTO-vragen je hierbij stelt? Download dan het gratis E-book ‘In 5 stappen naar een onvergetelijke employee experience’.

Employee experience onderdeel van de gesprekscyclus

Is een medewerkerstevredenheidsonderzoek dan helemaal passé? Helemaal niet! Maar de manier waarop je het uitvoert en wat je er vervolgens mee doet, zijn sterk veranderd. Waar je vroeger jaarlijks een lange vragenlijst verstuurde en de resultaten na uitgebreide analyses en lange vergaderen top-down worden teruggekoppeld, is dat nu tegenovergesteld: Frequente en korte surveys, die direct in het gesprek tussen medewerker en leidinggevende worden besproken. Op deze manier verandert het onderzoek van jaarlijks ‘moetje’ naar een onmisbaar onderdeel van je HR-cyclus. 

Wil je meer weten over de transitie van klassiek MTO naar employee experience? Lees dan ons E-book. Hierin ontdek je onder meer:

    • De verschillende factoren die engagement beïnvloeden
    • Tips voor het meten van betrokkenheid
    • Een handige matrix voor het stellen van de juiste vragen voor engagement en enablement op de drie niveaus
    • Best practices (do’s) en valkuilen (don’ts) van employee experience
    • Stappenplan: van MTO naar employee experience
Volg ons op
Geschreven door
Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel
Dialog
Gepubliceerd op 23 okt. 2020
Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus
Meer dan 7500 abonnees We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Gratis Implementatie Toolkit

Vernieuw je HR-cyclus in 7 stappen

Een COMPLETE AANPAK voor het ontwerpen en implementeren van je nieuwe HR-cyclus.

Inclusief GIDSEN, TEMPLATES & CHECKLISTS

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naarde ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest