Van klassiek medewerkerstevredenheidsonderzoek naar employee experience

De tevredenheid van de medewerkers speelt een steeds grotere rol binnen elke organisatie. Waarom? De arbeidsmarkt wordt de komende jaren alleen maar krapper en de tijd dat mensen veertig jaar voor dezelfde werkgever werkten is allang voorbij.

Werkgevers mogen bijna blij zijn als medewerkers voor hen willen werken, want nieuwe mensen liggen niet voor het oprapen. Ze zijn gewoon schaars. Dit was vroeger wel anders. Het is dus zaak om de medewerkers die je al in huis hebt blij en gemotiveerd te houden. Voor je het weet zijn ze anders vertrokken naar de concurrent.

Maar hoe houd je de tevredenheid van je mensen effectief in de gaten? En niet alleen dat. Je wilt de mate van tevredenheid ook positief beïnvloeden. Hoe pak je dat aan?

Gelukkig helpt het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek, ook wel medewerkers onderzoek of MTO genaamd,  om precies in kaart te brengen hoe het gesteld is met de gemoedstoestand van alle mensen binnen de organisatie.

Toch!?

Nee, helaas… een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek is dan echt niet genoeg.

Het idee van een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek onder werknemers is op zich natuurlijk logisch, maar de vorm is inmiddels achterhaald. Het is een statische en ouderwetse benadering die niet langer aansluit bij de eisen van deze tijd.

Het is cruciaal dat de tevredenheid van de medewerkers over hun werk en jouw organisatie continu in beeld is. En dat dit een vast onderdeel vormt van het goede gesprek tussen medewerker en leidinggevende. 

Met andere woorden: het is tijd om niet zozeer te focussen op het medewerkerstevredenheidsonderzoek, medewerkers onderzoek of MTO maar op de employee experience. Je leest hieronder wat we daarmee bedoelen.

Niet méér gesprekken, maar andere gesprekken

Waarschijnlijk hebben de meeste leidinggevenden in jouw organisatie wel bila’s ingepland met hun medewerkers. Vaak is het echter vooral ‘de waan van de dag’ die de agenda bepaalt. Zou dit leiden tot meer focus, ontwikkeling en motivatie…? Helaas niet.

De crux is dan ook om de gesprekken die worden gevoerd, zo in te steken dat ze echt bijdragen aan het verhogen van de prestaties en betrokkenheid van de medewerker. En daarmee aan de tevredenheid van de medewerkers.

Het is duidelijk dat leidinggevenden om dit te verbeteren een belangrijke rol spelen. Maar zij gaan niet van de ene op de andere dag ‘het goede gesprek’ voeren. Het is aan HR is om hen daarin zo goed mogelijk te ondersteunen.

Employee experience = engagement x enablement

Iemands employee experience bestaat uit twee elementen: in hoeverre voelt een medewerker zich dusdanig betrokken bij de organisatie dat hij graag moeite doet om de gezamenlijke doelstellingen van de organisatie te halen (engagement) en in hoeverre krijgt een medewerker de mogelijkheid om invulling te geven aan zijn engagement (enablement)?

Engagement en enablement

Engagement van medewerkers past naadloos in de lijn van performance management. Alles draait erom dat je medewerkers dusdanig betrokken en tevreden zijn dat ze zich maar wat graag fanatiek inzetten om de doelstellingen van het bedrijf te halen. Uiteraard is het belangrijk om de mate van engagement en tevredenheid in kaart te brengen en natuurlijk kan een medewerkerstevredenheidsonderzoek hier een grote rol bij spelen.

Essentieel is het echter wel om je te realiseren dat een medewerkerstevredenheidsonderzoek een middel is op basis waarvan je frequent een goed gesprek aan kan gaan met je medewerkers, om zo hun betrokkenheid te kunnen vergroten. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is dus nooit een doel op zich.

Enablement gaat over de mate waarin een betrokken medewerker zich gesteund voelt in zijn enthousiasme en de manier waarop hij of zij invulling wil geven aan zijn of haar betrokkenheid. Een heel betrokken werknemer is natuurlijk alles wat je je als werkgever kunt wensen, maar wanneer die werknemer zich niet enabled voelt, is de kans groot dat-ie de organisatie toch binnen afzienbare tijd wil verlaten.

Hoge betrokkenheid en laag enablement zijn de perfecte ingrediënten voor een gevaarlijke cocktail van frustraties en vertrekwensen. Ben je dus als werkgever bewust van dit multipliereffect.

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download gratis het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’.

Employee experience op drie niveaus

Employee experience gaat zoals gezegd over de optelsom van verschillende ervaringen van medewerkers. Kortweg delen we die op in drie verschillende niveaus: de organisatie, het team en je eigen werk. Voor elk niveau is het belangrijk dat een werknemer zich zowel engaged als enabled voelt voor een zo’n goed mogelijke employee experience.

Meer weten over de drie niveaus en welke vragen je hierover bij een gesprek stelt? Download dan het gratis e-book ‘In 5 stappen naar een onvergetelijke employee experience’.

Employee experience onderdeel van de gesprekscyclus

Is een medewerkerstevredenheidsonderzoek dan helemaal passé? Helemaal niet! Maar de manier waarop je een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoert en wat je vervolgens met de vragenlijst doet, zijn sterk veranderd.

Waar je vroeger jaarlijks de vragenlijst verstuurde en de resultaten na uitgebreide analyses en lange vergaderen top-down op de werkvloer deelde, is dat nu tegenovergesteld: je gaat aan de slag met frequente en korte surveys, die direct in het gesprek tussen medewerker en leidinggevende worden besproken.

Op deze manier verandert het medewerkerstevredenheidsonderzoek van jaarlijks ‘moetje’ naar een onmisbaar onderdeel van je HR-cyclus. En je bent als management het hele jaar door op de hoogte van wat er speelt bij een medewerker of team.

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download gratis het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’.

Wil je aan de slag met de transitie van klassiek medewerkerstevredenheidsonderzoek naar employee experience?

Lees dan ons e-book. Hierin ontdek je onder meer:

  • De verschillende factoren die engagement beïnvloeden
  • Tips voor het meten van betrokkenheid in je organisatie
  • Een handige matrix voor het stellen van de juiste vragen voor engagement en enablement op de drie niveaus
  • Best practices (do’s) en valkuilen (don’ts) van employee experience voor meer tevreden medewerkers
  • Stappenplan: van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) naar employee experience

Video

Podcast

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

De employee experience, wat is het en hoe creeër je nu de ultieme employee experience?

Lees verder

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Op zoek naar de ultieme employee experience?

In 5 stappen op weg om regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Deel dit artikel

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'