5 voordelen van een krappe arbeidsmarkt

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

Het is alle hens aan dek op de arbeidsmarkt, want de krapte was nog nooit zo groot en is niet zomaar opgelost. De babyboomers gaan met pensioen en nieuwe mensen moet je zoeken met een lampje. Krapte klinkt niet fijn, want  straks moeten we misschien hetzelfde werk doen met minder mensen en wat als de economische groei stagneert? Een stapje terug in plaats van vooruit dan maar? Geen aantrekkelijke gedachte. Toch bieden krapte en zelfs minder groei ook voordelen. Dit zijn er 5.

1. Krapte arbeidsmarkt leidt tot flexibiliteit

De krapte dwingt jou als recruiter uit te zoeken wat je organisatie aantrekkelijk maakt voor huidige en nieuwe medewerkers. Vraag je huidige medewerkers wat ze belangrijk vinden. Wat is al top en wat kan beter? Willen ze bijvoorbeeld graag zelf kiezen op welke (niet-Nederlandse) feestdag ze vrij zijn? Geef ze dan die mogelijkheid. Of biedt bijvoorbeeld een paar vrije dagen aan voor vrijwilligerswerk als dat ze aanspreekt. Deze unique selling point (usp’s) kan je ook gebruiken in vacatureteksten. Zo maakt krapte organisaties flexibeler en dus aantrekkelijker.

2. Krapte arbeidsmarkt maakt bedrijven slimmer

Een langdurig krappe arbeidsmarkt is een prikkel om te investeren in automatisering, om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten en om je bedrijf beter te organiseren. Dat verbetert de concurrentiepositie. Onderzoek van de Rabobank laat zien dat goed gerunde bedrijven minder last hebben van arbeidskrapte en winstgevender zijn.

In 5 stappen naar een ultieme employee experience
Ontdek de 5 stappen die jouw organisatie naar een gestroomlijnde employee experience leidt.

3. Krapte maakt arbeidsmarkt inclusiever

Een krappe arbeidsmarkt biedt kansen voor starters (weinig werkervaring) en voor ouderen (juist heel veel ervaring). Ook de bereidheid om te investeren in scholing en begeleiding van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt neemt toe. Het UWV en gemeenten bieden hiervoor al diverse faciliteiten, zoals een proefplaatsing, loonsubsidie en een gratis ‘no-risk polis ’.

4. Krapte arbeidsmarkt prikkelt om (iets) meer te werken

Als parttimers vanwege de tekorten meer uren gaan werken, draagt dit bij aan een grotere economische zelfstandigheid van vrouwen. Meer werken moet dan wél lonen en het huidige belasting- en toeslagenstelsel helpt daarbij niet. Misschien  zorgt het volgende kabinet voor gratis kinderopvang of wordt – als minder kostbaar alternatief – de kinderopvangtoeslag voortaan gebaseerd op het inkomen van de minstverdienende partner, in plaats van op het totale huishoudinkomen. Op die manier loont meer werken echt.

5. Krapte arbeidsmarkt is kans voor vakmanschap

Tenminste, als je jongeren beter informeert over ambachtelijke beroepen waar veel vraag naar is maar die niet zo populair zijn. Dit kan door meer en beter in te zetten op loopbaanoriëntatie op middelbare scholen. En ook door leerlingen al vroeg kennis te laten maken met bezielde vakmensen die op school hun verhaal komen vertellen. Zo maak je leerlingen enthousiast voor vakmanschap en krijgt dat (terecht) meer waardering.  

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'