Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van de organisatie. Veel organisaties merken dat hun huidige HR-cyclus niet langer voldoet, en willen de cyclus daarom vernieuwen.
Bij het inrichten van de nieuwe HR-cyclus (ook wel HRM-cyclus of gesprekscyclus genoemd), is het dan ook essentieel om de medewerker als uitgangspunt te nemen. Ontwerp een nieuwe cyclus daarom niet voor je medewerkers, maar met je medewerkers.
Hieronder vind je de 7 stappen die je kunt doorlopen om tot een HR-cyclus te komen die medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren:
Vernieuwen om het vernieuwen is zelden een goed idee. Bekijk 3 veelgemaakte fouten bij vernieuwen. Er is alleen reden om iets te veranderen als de huidige situatie niet voldoet. Begin daarom met een inventarisatie van de problemen van de huidige HR-cyclus.
Een aanpak die hierbij goed werkt, is een survey onder medewerkers kunnen afnemen (een bewezen effectief HR instrument), gevolgd door diepte interviews of interactieve workshops met collega’s.
De meeste organisaties hebben een visie op samenwerken en hoe dat leidt tot betrokkenheid en resultaat. Het is goed om deze visie als basis te nemen voor de nieuwe cyclus. De volgende thema’s zijn daarbij belangrijk:.
Eigenaarschap is een toverwoord, dat is het startpunt van leren door persoonlijke reflectie. Bekijk meer over al deze thema’s in de complete gids voor de HR-cyclus.
Omdat de HR-cyclus is bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij het leren en presteren, wil je de gesprekscyclus of HRM-cyclus samen met medewerkers ontwerpen. In veel gevallen vorm je hiervoor een groep medewerkers die een goede afspiegeling zijn van jouw organisatie.
In een aantal sessies krijg je met elkaar scherp hoe een effectieve gesprekscyclus eruit kan zien.
Start met het delen, toetsen en aanscherpen van de visie. Daarna ga je samen aan de slag om een cyclus te ontwerpen. Je geeft concrete invulling aan de eerder genoemde thema’s:
Je bedenkt wat verplicht en wat optioneel is, wat er minimaal moet worden vastgelegd en welke vaste gespreksmomenten er zijn.
Met dit handige werkboek voor de HR-cyclus kun je deze sessies heel effectief en waardevol maken.
Je kunt overwegen om verschillende varianten uit te werken, die je gaat testen. Soms zijn er verschillende goede opties en weet je van tevoren niet wat het beste gaat werken voor de medewerkers. Nu de verschillende opties op papier staan, is het tijd deze te gaan testen.
Een HR-cyclus zonder ondersteunende software is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Een goede HR-tool zorgt er immers voor dat het proces makkelijker wordt: het geeft inzicht en biedt op de juiste momenten ondersteuning.
Veel organisaties vinden het nog niet zo makkelijk de juiste tooling te vinden. Veel software heeft allemaal mooie features, maar sluit toch niet goed aan op jullie gewenste cyclus. Of blijkt in de praktijk toch niet gebruiksvriendelijk genoeg voor de medewerkers, waardoor de tool niet gebruikt wordt.
Om je op weg te helpen, hebben we 5 aandachtspunten voor de selectie van een HR-tool (inclusief een handige requirements checklist) voor je klaargezet.
Probeer niet alles tot in de puntjes uit te werken. De kans is groot dat niet alles wat je bedenkt direct goed werkt. Je hebt dan veel werk voor niets gedaan. Een van de beste manieren om snel te leren of de nieuwe HR-cyclus werkt, is om zo snel mogelijk te starten met experimenteren.Het kenmerk van een succesvol experiment is dat je zo veel mogelijk leert in zo min mogelijk tijd. De beste manier om dit te doen is om vooraf hypothesen op te stellen over wat je wilt leren. Je kunt je experimenten dan heel gericht vorm geven om deze hypothesen te valideren (of falsificeren natuurlijk).
Het is nu zaak om de hypothesen te valideren door middel van experimenten. Zodra je hebt bepaald welke teams deelnemen aan het experiment, is het belangrijk deze teams goed mee te nemen in wat er gaat gebeuren en wat je van ze verwacht. Neem ze in ieder geval mee in de problemen van de oude werkwijze, de visie op de nieuwe werkwijze en de rol die zij hebben in het experiment (bijv. feedback geven op de werkwijze en meedenken over verbeteringen daarvan).Het is daarnaast belangrijk om een aantal evaluatiemomenten te agenderen, waarop je stilstaat bij de hypothesen en zo nodig bijstuurt op basis van wat je hebt geleerd.
In het e-book “In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus” vind je een aanpak voor het leren en evalueren van de gesprekscyclus.
Nu je een nieuwe succesvolle werkwijze voor de HR-cyclus hebt ontdekt, wil je natuurlijk dat alle medewerkers daarvan profiteren. Tijd om de werkwijze uit te rollen in de hele organisatie. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van je organisatie zal dit variëren van een groot intern verandertraject tot een middagje bij elkaar zitten met alle collega’s.
Het zal je niet verbazen, maar ook hiervoor is een handige checklist beschikbaar, die je helpt bij het succesvol implementeren van de nieuwe HR-cyclus. Download hier de checklist implementatie HR-cyclus.
Wil je aan de slag? Bekijk onze gratis toolkit, die helpt je je visie op de moderne HR-cyclus aan te scherpen. Met e-books, blogs, diverse tools en inschrijving voor ons webinar. Of start met de ultieme gids om de HR-cyclus aan te pakken.
Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen
we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie?
Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment?
Het einde van de klassieke HR-cyclus is nabij. Deze levert vaak namelijk niet het gewenste effect op. Wat kan je hier aan doen?
Contact
Medewerkers
Personeelsbeleid
Performance
Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.
Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.
Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.
Deel dit artikel