3 cruciale thema’s bij het vernieuwen van de HR-cyclus (deel 1: eigenaarschap)

Het is inmiddels wel duidelijk dat de klassieke HR-cyclus, met een paar formele gesprekken per jaar, niet werkt. Het leidt niet tot betere resultaten of blijere medewerkers, maar voelt vooral als een administratief ‘moetje’.

Veel organisaties hebben dan ook besloten “dat ze iets moeten” met de HR-cyclus. Vaak weten ze echter nog niet precies wat. Wij zijn dagelijks in gesprek met HR-managers over dit onderwerp en ontdekten 3 cruciale thema’s waarmee zij worstelen.

In deze 3-delige blogreeks nemen we steeds één van de thema’s onder de loep. Per thema schetsen we de verschillende mogelijkheden en hoe je een keuze kunt maken die past bij jouw organisatie.

De volgende thema’s komen aan bod:

  1. Eigenaarschap
  2. Beoordelen
  3. Tooling

In deze blog gaan we aan de slag met het thema “eigenaarschap”.

Thema 1: Eigenaarschap

Van oudsher is de HR-cyclus het domein van de leidinggevenden, vaak ‘in opdracht van’ de HR-afdeling. Veel organisaties maken echter de stap naar zelfsturende teams en medewerkers. Dat roept de vraag op of zij niet ook meer in de lead moeten zijn bij de HR-cyclus.

Meer lezen over de impact van zelfsturing op de HR-cyclus? Lees dan onze blog ‘Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert’.

Je hebt verschillende gradaties waarin je het eigenaarschap bij de medewerker kunt leggen, van helemaal niet tot volledig in de lead.

De manager in de lead

De leidinggevende stelt de doelen op, neemt het initiatief voor gesprekken met zijn medewerkers en schrijft de beoordeling. Deze aanpak kan goed werken in een setting met vooral operationele functies. Medewerkers in zulke functies vinden het vaak lastig om doelen te bepalen en hierop te reflecteren. Het kan dan beter werken om de regie bij de leidinggevende te houden.

De medewerker doet de voorbereiding

Een veelvoorkomende vorm van eigenaarschap is dat de medewerker verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de gesprekken. Hij doet een voorstel voor de doelen en ontwikkeling, houdt zelf de voortgang bij, verzamelt feedback bij collega’s (en klanten) en schrijft een eigen reflectie op zijn functioneren. Vaak is het dan de leidinggevende die de gesprekken inplant en de agenda opstelt.

Je zult merken dat de medewerkers zich bij deze aanpak bewuster bezig zijn met hun doelen en persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan nu ons e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus’.

De medewerker is verantwoordelijk voor het proces

Het eigenaarschap is nog verder uit te breiden door de medewerker niet alleen de inhoudelijke voorbereiding te laten doen, maar hem ook verantwoordelijk te maken voor het proces. Dat wil zeggen dat hij zelf het initiatief neemt om in gesprek te gaan over de voortgang op zijn doelen en ontwikkeling en zelf de agenda van voortgangsgesprekken bepaalt.

Deze aanpak past goed bij professionals die waarde hechten aan autonomie. Het vraagt van leidinggevenden om veel meer de rol als coach te pakken en de medewerker ‘aan de bal’ te laten. Tegelijkertijd moet de leidinggevende de vaardigheid bezitten om op het juiste moment in te grijpen als een medewerker hulp nodig heeft en deze niet zelf vraagt.

De medewerker heeft het volledige eigenaarschap

De meest verregaande vorm van eigenaarschap is dat de medewerker niet alleen verantwoordelijk is voor de inhoud en het proces, maar ook zelf de uitkomst bepaalt (de eindevaluatie). Dat betekent dat de medewerker zelf zijn doelen opstelt, zelf bepaalt met wie hij in gesprek gaat over zijn functioneren en dat hij zichzelf beoordeelt of zelfs zijn eigen salaris toekent.

Je spreekt dan wel een aantal “spelregels” met elkaar af. Zo kun je afspreken dat je minimaal aan 3 collega’s feedback vraagt op je doelen, voortgang en beoordeling. En dat minimaal 1 van die collega’s een leidinggevende is.

Werkt dat echt? Het kan werken. Het vraagt om een behoorlijke dosis volwassenheid en reflectief vermogen van medewerkers. Maar vooral ook om vertrouwen in je medewerkers dat ze dit naar eer en geweten doen.

Een organisatie die – met succes – voor volledig eigenaarschap in de HR-cyclus heeft gekozen is EMC Performance.

Lees hier de ervaringen van EMC met volledig eigenaarschap in de HR-cyclus.

Maak je eigen keuze

Het is nu aan jou om te bepalen hoe je het eigenaarschap in de HR-cyclus wilt vormgeven. Hierbij kun je ervoor kiezen om stap voor stap het eigenaarschap van medewerkers te vergroten. Ter geruststelling: er is geen goede of foute manier. Het is een proces dat je bijstuurt op basis van wat je leert.

Ben jij nog zoekende naar de concrete invulling van jullie nieuwe HR-cyclus? We organiseren regelmatig de masterclass ‘Ontwerp je nieuwe HR-cyclus’. Je kunt je nu tijdelijk GRATIS inschrijven. Voor meer informatie: Masterclass ‘Ontwerp je nieuwe HR-cyclus’.

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema ‘beoordelen’ aan bod, een lastig en gevoelig onderwerp in veel organisaties. Wil je als eerste het volgende deel van deze blogreeks ontvangen? Laat dan hier je e-mailadres achter.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een effectieve HR-cyclus. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Volg ons op

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel

Dialog

Gepubliceerd op 16 april 2019

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan nu ons e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus’.

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

HR-cyclus vernieuwen? Deze 3 fouten wil je absoluut vermijden. Veel organisaties zijn bezig met het vernieuwen van hun HR-cyclus. Dat is een logische en goede ontwikkeling, aangezien de traditionele cyclus zijn doel niet bereikt: de medewerkers maximaal...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This