Top 5 prioriteiten voor HR in 2023

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

Onderzoeksbureau Gartner ondervroeg meer dan 800 HR-leiders in 60 landen om te achterhalen welke onderwerpen zij in 2023 hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Het grootste deel van de respondenten zette “Effectief leiderschap” bovenaan hun lijstje. Daarnaast werden verandermanagement, loopbaanontwikkeling, werving en de toekomst van werk vaak genoemd. Je leest er hieronder meer over en ook wat nodig is om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Effectief leiderschap

Er is een ander type leiderschap nodig, aangezien werknemers aangeven dat zij niet alleen als werknemer maar ook als mens gezien willen worden. De ‘nieuwe’ leiders zijn authentiek, empathisch en hebben aanpassingsvermogen. Deze eigenschappen waren eerder vooral ‘nice to haves’, maar het zijn nu essentiële kenmerken geworden.

Verandermanagement

45% van de HR-leiders zegt dat hun medewerkers moe zijn van alle veranderingen, ingegeven door digitalisering, economische onzekerheid en politieke spanningen. Het is dus belangrijk om op een goede manier om te gaan met veranderingen om zo te voorkomen dat medewerkers je organisatie verruilen voor een andere.

Loopbaanontwikkeling

In een recent onderzoek naar de loopbaanontwikkeling van werkenden gaf slechts 1 op de 4 aan vertrouwen te hebben in hun doorgroeimogelijkheden bij hun huidige werkgever. 3 van de 4 medewerkers die openstaan voor een nieuwe rol kijken naar externe functies. 

Opvallende ontwikkelingen zijn:

  • Carrièrepaden zijn minder zichtbaar, ook doordat men minder op kantoor is.
  • De huidige vaardigheden sluiten niet goed aan op toekomstige rollen. Dit maakt goed talentmanagement essentieel. 
  • De huidige mogelijkheden sluiten niet goed aan op de behoeften van werknemers nu mensen anders aankijken tegen de rol van werk in hun leven.

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download gratis het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’.

Werving

Wervingsteams worstelen met te weinig aanbod en lage retentiepercentages. Drie strategieën voor een effectievere werving zijn:

  • het gebruik van arbeidsmarktdata
  • meer focus op interne kandidaten en dus goed talentmanagement
  • het ontwikkelen van goede inwerkprogramma’s die de betrokkenheid van nieuwe werknemers bevorderen

De toekomst van werk

De veronderstellingen waarop een strategische personeelsplanning is gebaseerd, sluiten niet aan op de huidige werkomgeving. Hierdoor zijn de strategieën die we inzetten in de huidige context ondoeltreffend. De ‘nieuwe’ personeelsplanning moet rekening houden met: veranderende vaardigheden, schaars talent, hoog verloop en een andere dynamiek tussen medewerker en werkgever.

Om goed in te kunnen spelen op de bovenstaande thema’s is het extra belangrijk om te werken aan goed talentmanagement en het verhogen van de betrokkenheid van je medewerkers. Alleen dan heb je als werkgever kans om de ‘war on talent’ te winnen en andere uitdagingen het hoofd te bieden. 

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'