Video’s
Klantcases
HR-beleid draait in de kern altijd om de vraag: hoe haal je het beste uit je werknemers, zodat zij je helpen de doelen van de organisatie te bereiken? Duurzame inzetbaarheid sluit hier naadloos op aan. Het gaat er namelijk om dat je medewerkers zowel nu als in de toekomst het beste uit zichzelf halen. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je mensen ook op de lange termijn het maximale kunnen geven om ook dan bij te dragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.
Duurzame inzetbaarheid draait om twee belangrijke componenten: vitaliteit en vaardigheden. Samen bepalen zij in hoeverre iemand ook in de toekomst op de toppen van zijn kunnen kan presteren.Â
Vitaliteit gaat verder dan alleen de gezondheid van je medewerkers. Het gaat erom hoe je mensen op dit moment zaken ervaren. Oftewel: wat is de mate van engagement die een medewerker heeft, hoe betrokken voelt hij of zij zich? Als werkgever heb je niet op alles invloed. Richt je dus vooral op de impact die je wel kunt uitoefenen op het werk van je collega’s, zodat zij zich zo vitaal mogelijk voelen.Â
Veel organisaties stimuleren vitaliteit met een fietsplan, of door fruit op kantoor te leggen. Dat is natuurlijk prima, maar verwacht hier geen wonderen van. Vitaliteit draait namelijk om zoveel meer. In de kern komt het erop neer dat je medewerkers niet te veel stress mogen ervaren tijdens hun werkzaamheden en dat ze hun werk-privé balans goed bewaken. Zeker in tijden van de COVID-pandemie is deze lijn steeds dunner geworden. Als werkgever kun je hier invloed op uitoefenen door er constant over in gesprek te blijven met je mensen.Â
Om iedereen binnen je bedrijf future proof te houden, is het belangrijk dat iedereen zich vanuit zijn talent blijft ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich ondanks de snel veranderende wereld succesvol kan blijven inzetten voor de organisatie. Dit is belangrijk, omdat veel werk in de toekomst waarschijnlijk niet meer bestaat. Dit is weer het gevolg van automatisering en robotisering en omdat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Of denk je dat er nog steeds mensen zijn die hun rapporten op een typemachine schrijven? Actueler voorbeeld: mensen zullen – of ze nu willen of niet – toch mee moeten in een wereld waar videobellen een norm wordt.
Als werkgever kun je meedenken in wat mensen kunnen doen om ook in de toekomst waarde te blijven toevoegen. Een cruciaal element om iemand future proof te krijgen, is door in te spelen op zijn of haar mindset: hoe krijg je mensen zover dat ze zelf het belang inzien van het ontwikkelen van vaardigheden die in de toekomst nodig zijn?Â
Die mindset moet gericht zijn op de lange termijn, want dit is de periode waarin je andere vaardigheden nodig hebt. Dit kost echter tijd en energie op de korte termijn. De mensheid blinkt over het algemeen niet uit in het veranderen van gedrag op de korte termijn, wanneer zij hier pas op de lange termijn profijt van hebben. Neem bijvoorbeeld de klimaatcrisis: iedereen weet dat er iets moet gebeuren, maar niemand lijkt echt bereid om op de korte termijn de offers te willen brengen die nodig zijn.
Iemands employee experience valt of staat met de perceptie van twee afzonderlijke elementen: in hoeverre voelt een medewerker zich dusdanig betrokken bij de organisatie dat hij graag moeite doet om de gezamenlijke bedrijfsdoelstellingen te halen (engagement) en in hoeverre wordt een medewerker in staat gesteld om invulling te kunnen geven aan zijn engagement (enablement)?
Met Dialog stimuleer je iedereen om een persoonlijk plan te maken, waarin ze zelf kunnen aangeven wat ze willen leren en waar ze beter in willen worden. De technologie achter Dialog helpt je om hier vervolgens ook op een efficiënte manier over te sparren en hier continu over in gesprek te blijven met je mensen.
Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen
we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie?
Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment?
Het einde van de klassieke HR-cyclus is nabij. Deze levert vaak namelijk niet het gewenste effect op. Wat kan je hier aan doen?
Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.
Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.
Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.
Deel dit artikel