Duurzame inzetbaarheid: haal ook in de toekomst het maximale uit je mensen

HR-beleid draait in de kern altijd om de vraag: hoe haal je het beste uit je werknemers, zodat zij je helpen de doelen van de organisatie te bereiken? Duurzame inzetbaarheid sluit hier naadloos op aan. Het gaat er namelijk om dat je medewerkers zowel nu als in de toekomst het beste uit zichzelf halen. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je mensen ook op de lange termijn het maximale kunnen geven om ook dan bij te dragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Duurzame inzetbaarheid draait om twee belangrijke componenten: vitaliteit en vaardigheden. Samen bepalen zij in hoeverre iemand ook in de toekomst op de toppen van zijn kunnen kan presteren. 

duurzame inzetbaarheid in organisaties

Verhoog de vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit gaat verder dan alleen de gezondheid van je medewerkers. Het gaat erom hoe je mensen op dit moment zaken ervaren. Oftewel: wat is de mate van engagement die een medewerker heeft, hoe betrokken voelt hij of zij zich? Als werkgever heb je niet op alles invloed. Richt je dus vooral op de impact die je wel kunt uitoefenen op het werk van je collega’s, zodat zij zich zo vitaal mogelijk voelen. 

Veel organisaties stimuleren vitaliteit met een fietsplan, of door fruit op kantoor te leggen. Dat is natuurlijk prima, maar verwacht hier geen wonderen van. Vitaliteit draait namelijk om zoveel meer. In de kern komt het erop neer dat je medewerkers niet te veel stress mogen ervaren tijdens hun werkzaamheden en dat ze hun werk-privé balans goed bewaken. Zeker in tijden van de COVID-pandemie is deze lijn steeds dunner geworden. Als werkgever kun je hier invloed op uitoefenen door er constant over in gesprek te blijven met je mensen. 

Vaardigheden: hou oog voor de ontwikkeling van je collega’s

Om iedereen binnen je bedrijf future proof te houden, is het belangrijk dat iedereen zich vanuit zijn talent blijft ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich ondanks de snel veranderende wereld succesvol kan blijven inzetten voor de organisatie. Dit is belangrijk, omdat veel werk in de toekomst waarschijnlijk niet meer bestaat. Dit is weer het gevolg van automatisering en robotisering en omdat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Of denk je dat er nog steeds mensen zijn die hun rapporten op een typemachine schrijven? Actueler voorbeeld: mensen zullen – of ze nu willen of niet – toch mee moeten in een wereld waar videobellen een norm wordt.
Als werkgever kun je meedenken in wat mensen kunnen doen om ook in de toekomst waarde te blijven toevoegen. Een cruciaal element om iemand future proof te krijgen, is door in te spelen op zijn of haar mindset: hoe krijg je mensen zover dat ze zelf het belang inzien van het ontwikkelen van vaardigheden die in de toekomst nodig zijn? 

Die mindset moet gericht zijn op de lange termijn, want dit is de periode waarin je andere vaardigheden nodig hebt. Dit kost echter tijd en energie op de korte termijn. De mensheid blinkt over het algemeen niet uit in het veranderen van gedrag op de korte termijn, wanneer zij hier pas op de lange termijn profijt van hebben. Neem bijvoorbeeld de klimaatcrisis: iedereen weet dat er iets moet gebeuren, maar niemand lijkt echt bereid om op de korte termijn de offers te willen brengen die nodig zijn.

Hoe maak je je mensen dan future proof?

Hoe zorg je er dan als werkgever voor dat de mindset van je medewerkers wel gericht is op het veranderen van hun kortetermijngedrag? Wat je in ieder geval NIET moet doen, is mensen gaan vertellen wat ze MOETEN doen om future proof (of vitaal) te blijven. Wat je wel wilt, is dat je mensen zelf een attitude creëren die gericht is op hun eigen duurzame inzetbaarheid. Als je ze prikkelt om vanuit een langetermijnbril naar zichzelf, hun werk en hun leven te kijken, volgen de bijbehorende acties automatisch. Duurzame inzetbaarheid wordt dan een gevolg van het vergroten van eigenaarschap, zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.

Mensen vinden het over het algemeen leuk om iets nieuws te leren. Stimuleer dit dus als werkgever. Vertel ze echter niet wat ze exact moeten leren of aan welke competentie ze precies moeten werken. Dit heeft – zeker voor mensen van een bepaalde leeftijd –  een averechts effect. Prikkel ze dus om op de korte termijn te blijven leren, over iets wat ze zelf hebben bedacht. Uiteraard is het wel belangrijk dat dit ook echt bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid en aan de (lange termijn) doelstellingen van de organisatie. Het gemiddelde bedrijf heeft er niet zoveel aan als iemand een cursus kantklossen gaat volgen. Gelukkig begrijpt de medewerker dat meestal zelf ook wel.

Dialog helpt je met het stimuleren van duurzame inzetbaarheid

Met Dialog stimuleer je iedereen om een persoonlijk plan te maken, waarin ze zelf kunnen aangeven wat ze willen leren en waar ze beter in willen worden. De technologie achter Dialog helpt je om hier vervolgens ook op een efficiënte manier over te sparren en hier continu over in gesprek te blijven met je mensen.

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This