Binden en boeien… zo doe je dat

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

De schaarste op de arbeidsmarkt breekt alle records. Meer dan ooit wil je als werkgever goede mensen aan boord houden. Vervanging is namelijk niet zo gemakkelijk te regelen. Het blijkt dat als medewerkers zich thuis voelen in de bedrijfscultuur, hun werk met plezier doen en trots zijn op hun organisatie ze niet zo snel op zoek gaan naar een andere werkgever.  In dit artikel een paar punten die bepalen of mensen blijven of vertrekken. En wat je als organisatie kunt doen om het verschil te maken.

1. Investeer in je mensen

Nederlanders vinden (blijven) werken aan hun skills steeds belangrijker. Vooral jongeren en hogeropgeleiden. Dit heeft niet alleen te maken met de continue technologische ontwikkelingen, maar is ook nodig nu we langer doorwerken. Wil je een aantrekkelijke werkgevers zijn? investeer dan in de toekomst en groeipotentie van je medewerkers, zo blijkt uit onderzoek van Randstad.

2. Aantrekkelijk salaris en extra’s

Werknemers worden benaderd door recruiters en krijgen aantrekkelijke salarissen voorgeschoteld. Je hoeft echt niet het hoogste in de markt te bieden om je mensen in huis te houden, maar het verschil met andere partijen moet niet te groot worden. Let daar dus goed op. Wat mensen écht binnenhoudt lees je hieronder. 

In 5 stappen naar een ultieme employee experience
Ontdek de 5 stappen die jouw organisatie naar een gestroomlijnde employee experience leidt.

3. Fijne werksfeer, tevreden mensen

Als medewerkers zich thuis voelen, hun werk met plezier doen en trots zijn op hun organisatie gaan ze niet zo snel op zoek naar een andere werkgever. Peil dus af en toe de tevredenheid van je medewerkers en doe iets met hun feedback. Zijn ze al helemaal happy? Stimuleer ze dan om dit met hun persoonlijke netwerk te delen. Dat is de beste reclame voor je organisatie.

4. Goede werk-privébalans

Een goede werk-privébalans stijgt in populariteit: mensen voelen zich beter, gezonder en gelukkiger als ze grip hebben op de balans tussen werk en privé. Hier alvast zeven tips om de werk-privébalans van je medewerkers te verbeteren.

5. Boeiende functie-inhoud

Dit is een punt dat hogeropgeleiden belangrijker lijken te vinden dan lageropgeleiden. Sowieso goed om hier alert op te zijn en het over de taakverdeling te hebben tijdens (functionerings)gesprekken. Wel eens van ‘jobcrafting’ gehoord? Dan laat je het strakke functieprofiel los, maar ga je meer uit van wat een medewerker leuk vindt en goed kan. Je biedt dus maatwerk en geeft je talentmanagement meteen een boost. Wij zeggen: doen!  

6. Baanzekerheid

Medewerkers van 55 jaar en ouder vinden de financiële stabiliteit van een werkgever belangrijk. Jongere werknemers vinden baanzekerheid minder belangrijk. 

7. Hybride werken

Hybride werken is niet meer weg te denken uit het werkend bestaan. De helft van de mensen werkt nog steeds (deels) vanuit huis of op afstand. Ook nu corona wat meer onder controle lijkt. Hoe beter je je mensen hierin ondersteunt, hoe aantrekkelijker je bent als organisatie.

Dit waren 7 suggesties die je helpen medewerkers aan boord te houden. Wil je weten hoe je de tevredenheid van je medewerkers echt op de kaart kunt zetten? Lees dan dit artikel over de employee experience.

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'