Iedereen heeft een carrière, hoe je het ook wendt of keert. Iemands carrière is simpelweg een objectieve opsomming van de verschillende rollen en functies die hij of zij heeft vervuld. Maar een carrière hebben is nog iets anders dan carrière maken.
Die laatste term impliceert dat je zelf in de hand hebt wat er met je carrière gebeurt en dat je afwijkt van wat er anders zou gebeuren. Iedereen bewandelt dus als het ware zijn eigen carrièrepad en stuurt hierbij zelf op de volgende stap.
Maar hoe werkt dat, carrière maken? En hoe speel je als organisatie een ondersteunende rol in iemands carrièrepad?
Carrière maken houdt dus in dat je bewust bezig bent met de volgende stap op je carrièrepad. Dit hoeft niet per definitie verticaal – een stap omhoog – te zijn (wat vaak wel wordt gedacht), maar kan net zo goed een nieuwe stap buiten je huidige rol zijn (horizontaal).
Het kan zelfs heel verfrissend zijn om af en toe na te denken over hele andere rollen dan die je nu al enkele jaren hebt vervuld. Carrière willen maken binnen je huidige rol – bijvoorbeeld van junior naar medior of senior – kan namelijk op den duur ook beklemmend werken.
Veelgehoorde redenen van vertrekkende medewerkers: ‘Ik werd niet gezien.’ ‘Ik had geen doorgroeimogelijkheden.’ ‘Er was te weinig ruimte om stappen te zetten.’ Dat is natuurlijk ontzettend zonde, omdat je veel potentieel mist en zeker omdat het relatief eenvoudig te voorkomen is. Simpelweg door groeimogelijkheden wél actief onder de aandacht te brengen. Hierdoor zien medewerkers wat ze nog te doen hebben om een volgende stap in hun carrière te zetten en krijgen ze de mogelijkheid om hun eigen ambitie kenbaar te maken.
Vaak wordt bij carrièrepaden gedacht aan het nut en belang voor de werknemer. Toch kan iemands carrièrepad ook heel nuttig zijn voor de organisatie.
Hoe een medewerker zijn carrièrepad voor zich ziet, kan namelijk hand-in-hand gaan met de behoeften van de organisatie. Als organisatie wil je altijd het beste uit je mensen halen, zodat zij optimaal bijdragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.
Carrièrepaden zijn dus een onderdeel van talentmanagement, waarbij je als organisatie kijkt naar wat een collega wil en/of kan en wat de organisatie nu of in de toekomst nodig heeft. Vervolgens moet hier de match tussen gemaakt worden.
Een goed op- en ingezet functiehuis speelt hier een belangrijke rol in. Het is belangrijk voor de medewerkers om te weten wat er verwacht wordt in functies, want zo weten zij precies waar ze aan moeten werken om een bepaalde functie (in de toekomst) te kunnen vervullen. Als organisatie kun je hier ook voordelen uithalen.
Wanneer uit de strategische personeelsplanning bijvoorbeeld blijkt dat er voor een bepaalde functie in de toekomst meer mensen nodig zijn, kun je nu al in kaart brengen of er binnen de organisatie collega’s zijn die de skills bezitten om het carrièrepad te kiezen dat leidt tot die functie.
Als organisatie is het dus zaak om het actief met medewerkers in gesprek te zijn over hun ambities en het carrièrepad dat ze voor ogen hebben.
Het online platform van Dialog ondersteunt medewerkers en managers om dit gesprek met elkaar te voeren. Help ze om inzicht te krijgen in wat ze kunnen en wat ze willen. Stimuleer ze daarnaast om na te denken over waar ze eventueel naartoe willen doorgroeien en ondersteun ze vervolgens om hier actief mee aan de slag te gaan.
Wil je meer weten over hoe Dialog kan ondersteunen bij het actief onder de aandacht brengen van de mogelijke carrièrepaden van je collega’s en hoe we hier zelfs Artificial Intelligence voor inzetten? Neem snel contact op.
Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen
we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie?
Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment?
Het einde van de klassieke HR-cyclus is nabij. Deze levert vaak namelijk niet het gewenste effect op. Wat kan je hier aan doen?
Contact
Medewerkers
Personeelsbeleid
Performance
Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.
Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.
Ontdek 5 concrete stappen om talentmanagement in jouw organisatie praktisch vorm te geven.
Deel dit artikel