3 cruciale thema’s bij het vernieuwen van de HR-cyclus (deel 3: tooling)

Dit is het derde en laatste deel van de blogreeks over de belangrijkste thema’s bij het het vernieuwen van de HR-cyclus. Lees hier deel 1 over eigenaarschap en deel 2 over beoordelen.

Een thema dat onherroepelijk ter sprake komt bij het vernieuwen van de HR-cyclus is de selectie van ondersteunende tooling. De kans dat de nieuwe cyclus een succes wordt, is immers veel groter als je het de medewerkers en leidinggevenden zo makkelijk mogelijk maakt om volgens de nieuwe werkwijze te werken.

In deze blog vind je de belangrijkste overwegingen om je toolselectie in goede banen te leiden.

Alleen een nieuwe tool gaat niets veranderen

Het komt regelmatig voor dat organisaties de nieuwe tool zien als de heilige graal. Geef mensen een hippe app en de problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Helaas, zo werkt het natuurlijk niet.

Hoe dan wel? Het allerbelangrijkste is dat je een HR-cyclus ontwerpt die medewerkers echt helpt om in de dagelijkse praktijk effectiever te zijn. Mensen zijn van harte bereid om een nieuwe werkwijze te adopteren als ze daar zelf profijt van hebben. Het is meestal dan ook een goed idee om managers en medewerkers te betrekken bij het ontwerpen van de nieuwe cyclus.

Wil je zeker weten dat je alle belangrijke eisen en wensen in beeld hebt?

Download dan gratis onze requirements checklist

Houd het doel voor ogen

Bij het selecteren van een tool, is het cruciaal om het doel voor ogen te houden. Niets is verleidelijker dan je te laten meeslepen door alle fantastische features van innovatieve softwarepakketten. Maar wat is nu echt belangrijk? Wat wil je bereiken met ondersteunende tooling?

Het doel van de HR-cyclus is om je medewerkers te helpen bij het verbeteren van hun prestaties en het versnellen van hun ontwikkeling. Dit is dus ook precies wat een tool moet ondersteunen.

Wat betekent dat voor de tool? Dat deze de medewerker volledig centraal zet. Je wilt dat de medewerker de tool zo kan gebruiken dat deze hem echt helpt om effectiever te worden. Hiervoor zijn 3 elementen cruciaal:

  • Ontwikkeld vanuit het perspectief van de medewerker
    Het begint met begrijpen hoe medewerkers in de dagelijkse praktijk met doelen en ontwikkeling bezig zijn. Alleen op die manier kun je ze in de dagelijkse praktijk ondersteunen.
  • Focus op gebruiksgemak
    Het gaat niet alleen om wat de tool kan, maar vooral om hoe de tool werkt in de ogen van de medewerkers. Als het niet eenvoudig is, zullen ze hem niet gebruiken.
  • Flexibiliteit
    Je wilt dat de tool je nieuwe HR-cyclus naadloos ondersteunt. Ook als de cyclus in de loop der tijd verandert of verschilt per team. De tool moet zich aanpassen aan jouw proces en niet andersom.

Opvallend genoeg blijven deze elementen regelmatig onderbelicht bij het selecteren van tooling.

Wil je zeker weten dat je alle belangrijke eisen en wensen in beeld hebt? Download dan gratis onze requirements checklist.

Stimuleer ‘het goede gesprek’

De angst van menig HR-manager is dat ‘het echte gesprek’ wordt vervangen door een tool. Gelukkig is onze ervaring juist precies andersom: tooling is juist vaak de katalysator voor face-to-face gesprekken. De drempel om het gesprek online te initiëren is namelijk voor veel mensen lager. Zo vragen medewerkers online sneller om feedback en gaan ze eerder in gesprek over hun doelen en eventuele obstakels bij de realisatie.

De ‘online gesprekken’ leiden vervolgens vaak tot face-to-face gesprekken. Degene die feedback ontvangt, vraagt wat meer toelichting of concrete tips aan de feedbackgever. Degene die ziet dat een collega moeite heeft met de realisatie van bepaalde doelen, biedt hulp aan.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de tooling daadwerkelijk aanzet tot gesprek. Dit is dan ook een punt om mee te nemen in je requirements.

Requirements met visie

De meeste organisaties hebben hun wensen en eisen wel klaar liggen als het gaat om functionaliteit, veiligheid en privacy van hun nieuwe tool. Toch blijkt er vaak ook een aantal belangrijke punten te missen. Punten die net even verder gaan dan ‘wat de tool allemaal kan’.

Het is belangrijk om je requirements op te stellen vanuit je visie op de HR-cyclus. Hierbij gaat het niet alleen om wat de tool kan, maar vooral hoe deze in de dagelijkse praktijk jouw medewerkers ondersteunt. Je zult merken dat de visie van jouw tool leverancier minstens zo belangrijk is als de tool zelf. De visie van jouw leverancier bepaalt immers ook hoe de tool in de toekomst wordt doorontwikkeld.

Om ervoor te zorgen dat je gesprekken met leveranciers niet alleen gaan over features, maar ook over de visie op tooling, kun je deze 4 cruciale aandachtspunten gebruiken.

Aan de slag

Om je op weg te helpen hebben we een requirements checklist ontwikkeld. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke eisen en wensen in beeld hebt als je in gesprek bent met je beoogde leverancier.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een effectieve HR-cyclus. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Volg ons op

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel

Dialog

Gepubliceerd op 29 april 2019

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil je zeker weten dat je alle belangrijke eisen en wensen in beeld hebt?

Download dan gratis onze requirements checklist

Andere interessante artikelen

EMC geeft performance een boost met nieuwe HR-cyclus

EMC geeft performance een boost met nieuwe HR-cyclus

Casestudy EMC geeft performance een boost met nieuwe HR-cyclusNet als veel andere organisaties had adviesbureau EMC Performance een traditionele beoordelingscyclus die meer gericht was op afrekenen dan op het stimuleren van groei en ontwikkeling. Dat kon beter, vonden...

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

HR-cyclus vernieuwen? Deze 3 fouten wil je absoluut vermijden. Veel organisaties zijn bezig met het vernieuwen van hun HR-cyclus. Dat is een logische en goede ontwikkeling, aangezien de traditionele cyclus zijn doel niet bereikt: de medewerkers maximaal...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This