Wat is een feedbackcultuur?

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

Vroeger werd feedback voornamelijk gegeven tijdens evaluatiegesprekken die tussen HR-manager en medewerker plaatsvonden. Hierdoor ontving men vaak slechts één of twee keer per jaar ontwikkeldoelen en het incidentele schouderklopje. In een feedbackcultuur geeft en ontvangt men continu feedback in een informele setting, waardoor medewerkers zich sneller ontwikkelen.

Ook voelen medewerkers zich meer gewaardeerd. Een compliment wordt gegeven omdat het oprecht is, niet omdat er tijd opgevuld moet worden tijdens een evaluatiegesprek. Doordat ze vaker positieve feedback terugkrijgen, voelen ze zich ook gemotiveerd om het gewenste gedrag te blijven tonen. Je medewerkers ervaren meer plezier in hun werk en blijven ijverig. Dit is gunstig voor het bedrijf.

360 graden feedback is een populaire manier om feedback meer in het dagelijkse bedrijfsleven te integreren. Medewerkers krijgen vanuit alle kanten input en dit helpt ze om een realistisch beeld van zichzelf te krijgen. Zowel sterke punten als punten ter verbetering worden in kaart gebracht, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is vooral belangrijk in organisaties waarin de traditionele hiërarchie niet of nauwelijks meer aanwezig is. In een bedrijf dat bestaat uit een netwerk van zelfsturende teams moeten teamgenoten zich vrij voelen om elkaar feedback te geven. Enkel dan is het mogelijk een goed geolied team te behouden. Dit maakt het ook mogelijk om sneller op innovaties in te spelen, waardoor het bedrijf sneller groeit.

Hoe creëer je een feedbackcultuur?

Het creëren van een feedbackcultuur begint al bij het onboardingproces. Een nieuwe werknemer moet direct het gevoel krijgen dat feedback geven en ontvangen onderdeel is van de bedrijfscultuur en wordt gewaardeerd. Vervolgens is het belangrijk dat managers het goede voorbeeld geven en blijven geven, zodat werknemers het goede voorbeeld zien en volgen.
Het is raadzaam om dit proces te automatiseren door het gebruik van peformance management software. Hierdoor worden werknemers er op een goede manier aan herinnert de feedbackcultuur in stand te houden.

Een feedbackcultuur bloeit in organisaties waar open communicatie vanzelfsprekend is en waar medewerkers elkaar vertrouwen. Het is essentieel dat medewerkers zich veilig voelen om ‘ongezouten’ feedback te geven en ontvangen, zonder dat dit negatieve consequenties heeft. Hierdoor ontstaan er minder snel fricties en helpen collega’s elkaar om beter te worden en zich te ontwikkelen. Dat is niet alleen waardevol voor medewerkers zelf, maar ook voor teams en voor het hele bedrijf.

Hoe introduceer je de feedbackcultuur?

Wil jij een cultuur in de organisatie introduceren waarbij feedback de norm is? Het kan even duren voordat iedereen zich hiermee vertrouwd voelt. Je kunt echter een aantal stappen zetten om de integratie succesvol te maken.

Creëer vertrouwen binnen teams

Feedback geven en ontvangen is voor velen niet eenvoudig. De gever is wellicht bezorgd over hoe zijn collega het opvat, terwijl de ontvanger de feedback misschien persoonlijk opvat en daardoor ontmoedigd raakt. Om het geven en ontvangen van feedback eenvoudiger te maken, moeten collega’s zich op hun gemak voelen. Merk je dat dit niet het geval is? Dan is de eerste stap het opbouwen van vertrouwen binnen het team.

Leer medewerkers hoe feedback te geven, te vragen en te ontvangen
Constructieve feedback geven is niet eenvoudig. Om de introductie van je nieuwe bedrijfscultuur een succes te maken, is het belangrijk om medewerkers te leren hoe ze feedback kunnen geven. Neem bijvoorbeeld de tijd om de 4G methode met ze te bespreken.

Besteed ook aandacht aan het durven vragen van feedback. Feedback waar om gevraagd wordt, wordt in de regel beter in ontvangst genomen. Ook wordt het eenvoudiger voor collega’s om open te zijn en nuttige verbeterpunten aan te leveren. Leer medewerkers tot slot feedback op de juiste manier te ontvangen. Wanneer medewerkers de bovengenoemde punten onder de knie krijgen, is de feedbackcultuur in bloei.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download nu gratis het e-book 'De 3 versnellers voor het goede gesprek'

Goed voorbeeld doet volgen

Om de feedbackcultuur succesvol in het bedrijf te integreren, is het belangrijk om de normen op alle niveaus toe te passen. Maak het bijvoorbeeld een onderdeel van dagelijkse of wekelijkse briefings. Daarnaast is het belangrijk dat HR-managers en leidinggevenden het juiste voorbeeld geven. Vraag regelmatig feedback van je medewerkers. In het begin vinden ze het wellicht spannend om hun leidinggevende te vertellen wat ze van zijn werk vinden, maar als je dit met regelmaat doet, wordt het het nieuwe normaal.

Door regelmatig om feedback te vragen, zet je het goede voorbeeld voor de medewerkers en is de kans groot dat ze jou en ook elkaar om input gaan vragen. Het is belangrijk dat je de balans vindt tussen het begeleiden van de feedback en het geven van vrijheid aan je medewerkers om zelf hun eigen draai hierin te vinden.

Pak handvatten aan

Merk je dat medewerkers er moeite mee hebben om elkaar of hun leidinggevende feedback te geven? Maak dan gebruik van handvatten die dit laagdrempeliger maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van software die het geven van feedback stimuleert en ondersteunt. Als de software het vervolgens ook nog mogelijk maakt om eenvoudig op de gegeven feedback te reageren, is er een goede eerste stap gezet naar een feedbackcultuur.

Lees verder

De 3 versnellers voor het goede gesprek

Ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

Download het gratis e-book nu!

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Deel dit artikel

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'