Waarom feedback (geen) zin heeft

Veel organisaties willen een feedbackcultuur creëren. Een begrijpelijke wens, al is het maar zeer de vraag of feedback een echte oplossing is voor de uitdagingen waar organisaties voor staan. Stefan Op de Woerd en Jochem Aubel laten je zien waar de behoefte naar feedback bij organisaties vandaan komt, waarom het vaak niet werkt en wat je kunt doen om wel het verschil te maken.

Einde van de klassieke HR-cyclus

De wereld verandert in hoog tempo en veel organisaties hebben moeite om bij te blijven. Termen als wendbaarheid (agility), lean en zelfsturing worden daarom tegenwoordig in elke ‘boardroom’ gebruikt. Het doel? Snel in kunnen spelen op de veranderende wereld. Het middel? Flexibele medewerkers die continu leren en verbeteren en zo het beste uit zichzelf halen. De vraag is wat dit voor de HR-cyclus van organisaties betekent.

Enkele jaren geleden deed Deloitte al een groot onderzoek naar de HR-cyclus. Hieruit bleek dat 92% van de medewerkers hierover ontevreden is. Dat is niet zo vreemd: eenmaal per jaar doelen stellen werkt niet in een snel veranderende wereld. Twee keer per jaar over je ontwikkeling praten evenmin. Het moderniseren van de HR-cyclus staat bij veel organisaties dan ook hoog op de agenda. De focus ligt daarbij niet langer op beoordelen, maar op het continue gesprek over doelen en persoonlijke groei.

Feedback als “Holy Grail”?

Dat een continu gesprek over doelen en persoonlijke groei essentieel is, mag duidelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat medewerkers het beste uit zichzelf halen en focus houden op wat echt belangrijk is voor henzelf en voor de organisatie. Maar hoe geef je daar invulling aan?

Veel organisaties zoeken de oplossing in continue feedback. Dat is logisch, want een feedbackcultuur zorgt indirect voor betere prestaties. Dus schaffen organisaties een gelikte feedbacktool aan en verwachten vervolgens dat iedereen elkaar feedback gaat geven. Helaas is de praktijk vaak weerbarstiger. En eigenlijk is dat heel begrijpelijk…

Continue feedback is een illusie

De wens is vaak de vader van de gedachte. Dus als we een feedbacktool aanschaffen, gaan medewerkers elkaar meer feedback geven. Zo werkt het natuurlijk niet echt. Hoe graag de leveranciers van feedbacktools je dat ook willen laten geloven. 

Met de juiste begeleiding kun je mensen uiteraard wel stimuleren om elkaar regelmatig feedback te geven en een tool die het makkelijk maakt om dit te doen, kan daarbij zeker helpen. Maar na een paar maanden is de nieuwigheid er wel af en zakt de “feedbackcultuur” als een kaartenhuis ineen.

De meeste organisaties vallen vervolgens terug op een aantal feedbackrondes per jaar. Cynici zullen zeggen dat feedback daarmee is verworden tot een doel op zich. Optimisten vertellen je dat ook deze vorm van feedback waarde heeft. En realisten? Die zitten er precies tussenin :-).

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download nu GRATIS het E-book ’49 vragen voor een effectieve continue dialoog’

Feedback alleen leidt niet tot actie

Natuurlijk kan feedback bijdragen aan betere prestaties, maar het is naïef om te verwachten dat feedback alleen ervoor zorgt dat medewerkers hun doelen sneller, beter of makkelijker behalen.

Feedback vormt immers slechts de input die vervolgens via zelfreflectie tot nieuwe actie moet leiden. En juist die actiegerichte zelfreflectie is wat veel mensen moeilijk vinden. De grote vraag is dus hoe je ze daarbij gaat helpen. Daar komt de dialoog om de hoek kijken.

Van feedback naar dialoog

Om echt beter te worden, moeten medewerkers regelmatig stil staan bij hun doelen en gedrag. Hoe gaat het met mijn doelen? Heb ik hulp nodig? Wat worden mijn volgende stappen? Feedback kan een aanleiding zijn om over deze vragen na te denken.

De meeste medewerkers staan echter niet vaak stil bij hoe het nu echt gaat met hun doelen en persoonlijke ontwikkeling. We zijn tenslotte al druk genoeg met de waan van de dag. Je kunt hen hier echter heel makkelijk bij ondersteunen. Hoe? Door reflectievragen een natuurlijk onderdeel te maken van alle gesprekken die in een organisaties worden gevoerd. Denk daarbij aan bila’s, coachgesprekken, werkoverleggen en retrospectives. Gesprekken genoeg. De goede vragen leiden namelijk vanzelf tot een goede dialoog.

Een steuntje in de rug

Net zoals tools het makkelijk kunnen maken om feedback te verzamelen, is er ook innovatieve technologie die de continue dialoog over doelen en persoonlijke groei stimuleert. Er bestaat zelfs technologie die beide doet.

In 3 stappen naar een effectieve continue dialoog

Feedback is een mooi streven. Maar feedback alleen leidt niet tot betere resultaten. Daarvoor is een continue dialoog nodig over doelen en persoonlijke groei.  De volgende stappen helpen je om de continue dialoog op gang te brengen binnen je organisatie.

  1. Stimuleer medewerkers om regelmatig stil te staan bij hun doelen
  2. Gebruik de gesprekken die er toch al zijn om het hierover te hebben
  3. Zet feedback in als input voor deze gesprekken, niet als doel op zich

En natuurlijk kun je technologie gebruiken om de dialoog te ondersteunen.

Veel succes!

 

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een HR-cyclus gebaseerd op de continue dialoog. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour

Volg ons op

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel

Dialog

Gepubliceerd op 10 apr. 2018

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download nu GRATIS het E-book ’49 vragen voor een effectieve continue dialoog’

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert Jouw organisatie heeft waarschijnlijk zelfsturende medewerkers en teams. En als dat niet zo is, dan wil je het graag. Het levert namelijk zowel de organisatie als de medewerker veel op. Maar wat...

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsronde

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsronde

3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsrondeHet is bijna zover: de beoordelingen komen er weer aan. Helaas is dit in veel organisaties nog altijd een administratief en tijdrovend ‘moetje’. Gelukkig is het nog niet te laat om de beoordelingen...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This