3 Tips om tijd te besparen bij de komende beoordelingsronde

Het is bijna zover: de beoordelingen komen er weer aan. Helaas is dit in veel organisaties nog altijd een administratief en tijdrovend ‘moetje’. Gelukkig is het nog niet te laat om de beoordelingen een stuk sneller en effectiever te maken. Met deze 3 tips bespaar je een hoop tijd.

Tip #1 Digitaliseer de beoordeling

Werkt jouw organisatie nog met formulieren in Word? Wordt er een hoop heen-en-weer gemaild met documenten? Dat is in deze tijd echt niet meer nodig :-). Sterker nog, dat is heel eenvoudig op te lossen. Binnen een week heb je een ondersteunende tool – gevuld en wel – in de lucht, waarmee je cyclus volledig digitaal is.

Het voordeel: medewerkers en leidinggevenden worden automatisch door het proces geloodst en HR heeft realtime inzicht in de voortgang. Oftewel: meer transparantie en minder kans op fouten.

Tip #2 Versimpel het formulier

Je kent ze vast wel, die draken van beoordelingsformulieren. Dat nodigt niet echt uit om in te vullen… Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Er zijn drie manieren om je beoordelingsformulier makkelijker te maken:

  1. Korter maken
    Focus op de vragen die er echt toe doen als het om het functioneren gaat. Meestal is dat de realisatie van de doelen en de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker.
  2. Vooringevuld
    Zorg dat alles wat al bekend is vooraf is gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de doelen die aan het begin van het jaar zijn afgesproken.
  3. Context bieden
    Geef zoveel mogelijk context die relevant is voor het beantwoorden van de vragen. Denk bijvoorbeeld aan de observaties uit het functioneringsgesprek, ontvangen feedback en gedragsvoorbeelden bij competenties.

Met de juiste software gebeurt dit uiteraard allemaal automatisch. Dat scheelt een hoop werk in de voorbereiding en maakt het invullen een stuk makkelijker.

Wil jij de komende beoordelingsronde tijd besparen?

Bekijk nu gratis de klikbare demo van Dialog en ontdek hoe makkelijk de HR-cyclus kan zijn.

Tip #3 Laat medewerkers zelf input geven

Waarschijnlijk kijken de leidinggevenden in jouw organisatie niet uit naar de beoordelingsronde. Ze zijn dagen of zelfs weken uit de lucht om voor iedereen een eerlijke beoordeling te schrijven en hierover in gesprek te gaan.

Misschien is dit het goede moment om de leidinggevenden te ontlasten en het proces om te draaien. Waarom laat je medewerkers niet zelf hun beoordeling schrijven? De leidinggevenden kunnen zich dan beperken tot het feedback geven op de beoordeling en deze eventueel zelf aan te vullen. Dat scheelt ze een hoop tijd!

Misschien twijfel je of jouw medewerkers dat wel kunnen of eerlijk doen. Begrijpelijk. Maar gelukkig blijkt keer op keer dat wanneer je medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft, zij daar vrijwel altijd goed mee omgaan. En ben je van de school “vertrouwen is goed, controle is beter”? Geen probleem: De leidinggevende houdt het laatste woord. 😉

Eenvoud is de ultieme succesfactor

De gouden regel als je tijd wilt besparen: maak het makkelijker.

IT is ooit in het leven geroepen om de mens werk uit handen te nemen door processen te automatiseren. Opvallend genoeg is bij veel HR-systemen de gebruiker totaal uit het oog verloren. Terwijl juist het gemak voor de medewerker het succes bepaalt.

Daarom heeft het online platform van Dialog de medewerker en leidinggevende als uitgangspunt genomen en alles gedaan om het voor hen zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat zij echt ervaren dat het makkelijker kan en merkbaar tijd bespaart. Met Dialog breng je dan ook eenvoudig de 3 tijdbesparende tips in de praktijk.

Zet nu de stap

Ben je (bijna) overtuigd? Probeer Dialog dan nu gratis. Je ervaart direct hoe je de beoordelingscyclus in jouw organisatie veel simpeler kunt maken.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een effectieve HR-cyclus. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Volg ons op

Geschreven door

Jochem Aubel

Dialog

Stefan Op de Woerd

Dialog

Gepubliceerd op 28 nov. 2018

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 7500 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de komende beoordelingsronde tijd besparen?

Bekijk nu gratis de klikbare demo van Dialog en ontdek hoe eenvoudig de HR-cyclus kan zijn.

Andere interessante artikelen

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie

Zo breng je het goede gesprek op gang in jouw organisatie Voor veel organisaties is het een belangrijk HR-thema: hoe brengen we ‘het goede gesprek’ (of ‘de continue dialoog’) op gang in onze organisatie? De wens is begrijpelijk: een goed gesprek leidt tot...

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert

Hoe zelfsturing de beoordelingscyclus radicaal verandert Jouw organisatie heeft waarschijnlijk zelfsturende medewerkers en teams. En als dat niet zo is, dan wil je het graag. Het levert namelijk zowel de organisatie als de medewerker veel op. Maar wat...

Zo maak je van het functioneringsgesprek een feestje

Zo maak je van het functioneringsgesprek een feestje

Zo maak je van het functioneringsgesprek een feestje Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment? Of zien ze er vooral tegenop? In de meeste...

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

Download GRATIS het e-book '49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Ontvang geheel vrijblijvend de productpresentatie

Je ontvangt direct een e-mail met de presentatie. Hierin vind je alle informatie over ons online platform overzichtelijk bij elkaar.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de productpresenatie.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book 'In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus'. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Gratis en direct toegang tot de klikbare demo van Dialog

Je ontvangt een e-mail met een link naar de klikbare demo. Zo kun je zelf ontdekken hoe eenvoudig en compleet Dialog is.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de klikbare demo.

Ontvang geheel vrijblijvend de factsheet

Je ontvangt direct een e-mail met de factsheet. Hierin vind je een compact overzicht over ons online platform.

Bedankt voor je aanvraag. We hebben je een e-mail gestuurd met de factsheet.

Ontvang als eerste deel 2

In het volgende deel van deze blogreeks komt het thema beoordelen aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 2 over het thema 'beoordelen'.

Ontvang als eerste deel 3

In het laatste deel van deze blogreeks komt het thema tooling aan bod.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt volgende week deel 3 over het thema 'tooling'.

Wil jij een passende tool selecteren voor de HR-cyclus van jouw organisatie?

5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

De ultieme gids voor het ontwerpen van je nieuwe HR-cyclus

Alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen ontwerp van je nieuwe HR-cyclus. Inclusief handig werkboek.

Zeker weten dat je alle belangrijke requirements in beeld hebt?

Je selecteert niet dagelijks tooling voor de HR-cyclus. Met onze complete requirements checklist weet je zeker dat je geen belangrijke requirements mist.

Werkboek 'Ontwerp je nieuwe HR-cyclus'

Bepaal voor alle belangrijke thema’s hoe jij de nieuwe cyclus wilt vormgeven.

Vragenlijst 'Nulmeting huidige HR-cyclus'

Gebruik deze vragenlijst om bij medewerkers en leidinggevenden te inventariseren hoe zij de huidige cyclus ervaren.

Toolbox ‘Vernieuw je HR-cyclus’

Ontvang GRATIS de beste E-books, templates en tools voor het vernieuwen van je HR-cyclus.

Je ontvangt binnen enkele minuten de Toolbox in je mail.

Download de implementatie checklist

De checklist bevat alle punten waaraan je moet denken bij de introductie van de nieuwe HR-cyclus in jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een vliegende start maakt!

Do you want to simplify and optimize your performance management?

Download our free e-book '7 steps to transform your performance management'. If you follow these steps you will truly support the development and performance of your organization.

Het goede gesprek op gang brengen in jouw organisatie?

Download dan GRATIS het e-book “De 3 essentiële versnellers voor het goede gesprek” en ontdek hoe jij medewerkers en leidinggevenden stimuleert tot een motiverende en effectieve continue dialoog.

 

Wil jij praktisch aan de slag met talentmanagement?

Download dan het GRATIS e-book “In 4 stappen naar effectief talentmanagement” en ondersteun jouw medewerkers en managers om de aanwezige talenten maximaal te benutten.

 

Op zoek naar de ultieme employee experience?

Download dan GRATIS het e-book 'In 5 stappen naar de ultieme employee experience’. Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

 

Breng het goede gesprek op gang binnen jouw organisatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This