Bespaar tijd met 3 tips bij de komende beoordelingsronde

Het is bijna zover: de beoordelingen komen er weer aan. Helaas is dit in veel organisaties nog altijd een administratief en tijdrovend ‘moetje’. 

Gelukkig is het nog niet te laat om de beoordelingen een stuk sneller en effectiever te maken. Met deze 3 tips bespaar je een hoop tijd. 

Tijd besparen bij het beoordelen met 3 tips

Tip #1 Digitaliseer de beoordeling​

Werkt jouw organisatie nog met formulieren in Word? Wordt er een hoop heen-en-weer gemaild met documenten? Dat is in deze tijd echt niet meer nodig :-). 

Sterker nog, dat is heel eenvoudig op te lossen. Binnen een week heb je een ondersteunende tool – gevuld en wel – in de lucht, waarmee je cyclus volledig digitaal is.

Het voordeel: medewerkers en leidinggevenden worden automatisch door het proces geloodst en HR heeft realtime inzicht in de voortgang. Oftewel: meer transparantie en minder kans op fouten.

Tip #2 Versimpel het formulier

Je kent ze vast wel, die draken van beoordelingsformulieren. Dat nodigt niet echt uit om in te vullen… Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Er zijn drie manieren om je beoordelingsformulier makkelijker te maken:

  1. Korter maken
    Focus op de vragen die er echt toe doen als het om het functioneren gaat. Meestal is dat de realisatie van de doelen en de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker.
  2. Vooringevuld
    Zorg dat alles wat al bekend is vooraf is gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de doelen die aan het begin van het jaar zijn afgesproken.
  3. Context bieden
    Geef zoveel mogelijk context die relevant is voor het beantwoorden van de vragen. Denk bijvoorbeeld aan de observaties uit het functioneringsgesprek, ontvangen feedback en gedragsvoorbeelden bij competenties.
 

Met de juiste software gebeurt dit uiteraard allemaal automatisch. Dat scheelt een hoop werk in de voorbereiding en maakt het invullen een stuk makkelijker.

Wil jij de komende beoordelingsronde tijd besparen?

Bekijk nu gratis de klikbare demo van Dialog en ontdek hoe makkelijk de HR-cyclus kan zijn.

Tip #3 Laat medewerkers zelf input geven

Waarschijnlijk kijken de leidinggevenden in jouw organisatie niet uit naar de beoordelingsronde. Ze zijn dagen of zelfs weken uit de lucht om voor iedereen een eerlijke beoordeling te schrijven en hierover in gesprek te gaan.

Misschien is dit het goede moment om de leidinggevenden te ontlasten en het proces om te draaien. Waarom laat je medewerkers niet zelf hun beoordeling schrijven? De leidinggevenden kunnen zich dan beperken tot het feedback geven op de beoordeling en deze eventueel zelf aan te vullen. Dat scheelt ze een hoop tijd!

Misschien twijfel je of jouw medewerkers dat wel kunnen of eerlijk doen. Begrijpelijk. Maar gelukkig blijkt keer op keer dat wanneer je medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft, zij daar vrijwel altijd goed mee omgaan. En ben je van de school “vertrouwen is goed, controle is beter”? Geen probleem: De leidinggevende houdt het laatste woord. 😉

Eenvoud is de ultieme succesfactor

De gouden regel als je tijd wilt besparen: maak het makkelijker.

IT is ooit in het leven geroepen om de mens werk uit handen te nemen door processen te automatiseren. Opvallend genoeg is bij veel HR-systemen de gebruiker totaal uit het oog verloren. Terwijl juist het gemak voor de medewerker het succes bepaalt.

Daarom heeft het online platform van Dialog de medewerker en leidinggevende als uitgangspunt genomen en alles gedaan om het voor hen zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat zij echt ervaren dat het makkelijker kan en merkbaar tijd bespaart.

Wil jij de komende beoordelingsronde tijd besparen?

Bekijk nu gratis de klikbare demo van Dialog en ontdek hoe makkelijk de HR-cyclus kan zijn.

Zet nu de stap

Ben je (bijna) overtuigd? Probeer Dialog dan nu gratis. Je ervaart direct hoe je de beoordelingscyclus in jouw organisatie veel simpeler kunt maken.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, verrassend simpele software voor een effectieve HR-cyclus. Benieuwd hoe Dialog medewerkers en leidinggevenden hierbij ondersteunt? Bekijk dan de videodemo.

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Wil jij de komende beoordelingsronde tijd besparen?

Deel dit artikel

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'