Werkgeluk vergroten: in 3 stappen naar blije medewerkers

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

Blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Het is dus essentieel om het werkgeluk van je medewerkers zo hoog mogelijk te maken. Tot zover de open deuren. Belangrijkere vragen zijn: wat is werkgeluk precies? Waarom doet het ertoe en hoe meet en verhoog je het? 

Werkgeluk: betrokkenheid en motivatie

Werkgeluk is de mate van tevredenheid van medewerkers over de huidige werkomstandigheden. Het geeft dus aan hoe zij hun werk ervaren (employee experience) en is daarmee een goede indicator van hun betrokkenheid en motivatie. Een mooie manier om het werkgeluk te meten is met eNPS.

Wist je dat uit onderzoek van Gallup is gebleken dat slechts 10% van de Europeanen enthousiast is over hun huidige baan? Een bedroevend laag percentage, zeker als je bedenkt dat betrokken en blije medewerkers ongeveer 17% productiever zijn. 

De relatie tussen productiviteit en werkgeluk

Gelukkige medewerkers zorgen ook voor blije klanten, die uiteindelijk de levensader van ieder bedrijf zijn. 

Daarnaast zijn de blije medewerkers ook degene die lang bij je organisatie blijven, wat gezien de krapte op de arbeidsmarkt geen overbodige luxe is.

Werkgeluk bepaalt dus in grote mate iemands productiviteit, verzuim en verloop en is dus een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. 

De 3 stappen naar gelukkige collega’s

Hoe maak je medewerkers dan gelukkig? Of beter gezegd: hoe kun als organisatie (of HR-afdeling) het werkgeluk van alle collega’s op een zo’n positief mogelijke manier beïnvloeden? Dit kan aan de hand van de volgende 3 stappen. 

Stap 1) Creëer gunstige randvoorwaarden

Als organisatie kun je er niet voor zorgen dat medewerkers zich gelukkig voelen. Geluk is immers een emotie. Wel kun je de randvoorwaarden creëren waardoor het makkelijk is voor collega’s om werkgeluk te ervaren en tevreden te zijn. Of in ieder geval: dat ze niet ontevreden kunnen zijn. Denk hierbij aan de volgende randvoorwaarden: 

  • Een goede balans tussen werk en privé 
  • Een goed, marktconform salaris 
  • Ontwikkelmogelijkheden 
  • Werkzekerheid 


Als organisatie ga je na of deze randvoorwaarden dusdanig gunstig zijn dat je medewerkers hier niet ontevreden over kunnen zijn.

In 5 stappen naar een ultieme employee experience
Ontdek de 5 stappen die jouw organisatie naar een gestroomlijnde employee experience leidt.

Stap 2) Maak de juiste match

Een belangrijk, zo niet essentieel onderdeel van werkgeluk draait om de vraag: zit iemand volledig op zijn of haar plek? Medewerkers worden gelukkig als ze iets doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. 

Belangrijk dus om van iedereen binnen de organisatie te weten wat hun skills, competenties en talenten zijn, net als de drijfveren en ambities.

Met goed talentmanagement zorg je ervoor dat iedere medewerker gematcht wordt met een functie binnen de organisatie die ze op het lijf is geschreven en waar ze blij van worden. 

Match gevonden? Hier start het échte ontwikkelen

Als die match er is, is het ook belangrijk om deze goed te houden. Hier kun je als organisatie met behulp van slimme technologie in ondersteunen.

  • Help collega’s met het opstellen van hun carrièrepaden
  • het uitspreken van hun ambities
  • en hier actief aan te werken

De kracht van gedeelde (kern)waarden

Maar de juiste match moet er ook zijn tussen de waarden van een medewerker en de kernwaarden van de organisatie. De kernwaarden van een organisatie worden gevormd door de optelsom van de waarden van alle collega’s.

Werkgeluk wordt dus ook in grote mate bepaald door de match die iemand met hen voelt en de mate waarin iedereen zich thuisvoelt op het werk. Heeft iemand genoeg lol en kan hij of zij volledig zichzelf zijn op de werkvloer? 

Werkgeluk en het belonen: materieel en financieel?

Iemands werkgeluk hangt in heel grote mate af van deze juiste matches en veel minder van leuke materiële of financiële extraatjes. Natuurlijk zijn deze leuk meegenomen, maar uiteindelijk draait het echt om die juiste match.  

Stap 3) Geef waardering en vertrouwen

Iedereen heeft (op z’n tijd) behoefte erkenning en waardering. Als iemand zegt dat je iets goed hebt gedaan, word je daar blij van.

Spreek het vertrouwen uit in medewerker

Medewerkers ervaren dan ook meer werkgeluk als de leidinggevende of collega’s complimenten geven en blij zijn met hun bijdrage.

Daarnaast vinden medewerkers het over het algemeen fijn om het vertrouwen te voelen dat ze zelf afwegingen en beslissingen mogen maken.

Zo weten ze dat ze op hun eigen manier kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie. 

Eigenaarschap vergroten als leidinggevenden

Als leidinggevende is het dus goed om na te denken over hoe je het gevoel van eigenaarschap bij medewerkers kunt vergroten.

Dit kan bijvoorbeeld door iedereen hun eigen persoonlijke plan te laten maken als onderdeel van de HR-cyclus en een gelijkwaardige rol te geven tijdens eventuele evaluaties. Dit leidt tot meer betrokkenheid en werkgeluk. 

Was er maar een goede performance management tool die hierbij zou kunnen ondersteunen…  

Werkgeluk verhogen: de agile aanpak

Je kunt natuurlijk een heel cultuurveranderingsprogramma starten voor meer positiviteit, persoonlijk leiderschap, waardering, aandacht voor ontwikkeling. Maar ja, hoe groot is de kans dat dat lukt?

Wij geloven meer in de “agile aanpak”, door continu en stap-voor-stap bezig te zijn met het verbeteren van het werkgeluk. Hoe doe je dat?

Breng werkgeluk in beeld met pulse meting

Het begint met het continu in beeld brengen van werkgeluk en hierover met elkaar het gesprek te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elk kwartaal een pulse uit te zetten vanuit jullie engagement tool.

Deze vorm van continu luisteren naar je medewerkers vormt een mooie basis voor het verbeteren van werkgeluk. 

Daarnaast kun je heel makkelijk een aantal verbeteringen doorvoeren in jullie HR-cyclus. Door bijvoorbeeld:

  • een match te maken tussen wat mensen willen en kunnen enerzijds en wat de organisatie nu en in de toekomst nodig heeft anderzijds.
  • meer eigenaarschap aan medewerkers te geven
  • in te zetten op persoonlijke ontwikkeling 

Neem feedback van medewerkers serieus

Het allerbelangrijkste om werkgeluk te vergroten is om daadwerkelijk iets te doen met de feedback die je van medewerkers krijgt vanuit je engagement pulse of medewerkerstevredenheidsonderzoek. Want daardoor voelen medewerkers zich serieus genomen en ervaren ze dat hun mening ertoe doet.

Werkgeluk samengevat

Werkgeluk is de mate van tevredenheid van medewerkers over de huidige werkomstandigheden. Het geeft aan hoe zij hun werk ervaren en is daarmee een goede indicator van hun betrokkenheid en motivatie.

Uit onderzoek is gebleken dat betrokken en gelukkige medewerkers ongeveer 17% productiever zijn. Daarnaast zijn gelukkige medewerkers geneigd om langer bij een organisatie te blijven, wat vooral in tijden van krapte op de arbeidsmarkt belangrijk is.

Het online HR-platform van Dialog biedt verschillende modules aan die kunnen helpen om het beste uit medewerkers te halen. Dit varieert van het stimuleren van persoonlijke doelen en ontwikkeling, het ontdekken van talenten en ontwikkeldoelen, tot het meten van de betrokkenheid van medewerkers door middel van korte anonieme peilingen.

Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Deel dit artikel

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'