Oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte

Stefan Op de Woerd
Stefan Op de Woerd

Nog nooit waren zoveel mensen in Nederland aan het werk. Tegelijkertijd was het aantal vacatures ook nooit eerder zo hoog. De krapte op de arbeidsmarkt slaat alle records. Tegenover elke 100 werklozen stonden eind maart 133 vacatures. Wat kunnen we op de korte termijn doen aan de krapte? In dit artikel twee manieren om het probleem op te lossen.  

Vraag en aanbod beter laten aansluiten

Het is belangrijk dat mensen wendbaarder worden en makkelijker van de ene baan naar de andere overstappen. Dit vraagt om aandacht voor talent management, maar ook om betere voorlichting aan scholieren en studenten over de arbeidsmarktperspectieven na een bepaalde studie, om te voorkomen dat zij later spijt krijgen van hun studiekeuze.

Daarnaast is er een groot arbeidspotentieel dat níét wordt benut. Hier zit een groep statushouders en vluchtelingen bij, die nog steeds nauwelijks aan de bak komt. Datzelfde geldt voor mensen met een arbeidsbeperking en een grote groep werklozen die langdurig in de bijstand zit. Het zijn mensen die prima kunnen bijdragen aan de invulling van vacatures als werkgevers wat meer moeite doen om passende banen te creëren, extra scholing te organiseren of begeleiding te bieden.

Meer doen met dezelfde mensen

Een groot deel van de arbeidsmarktkrapte kan worden opgelost als meer mensen meer uren gaan werken. Als we het makkelijker en aantrekkelijker maken om meer uren te werken, en als die extra uren dan ook echt iets opleveren voor de betrokkenen, zou dat enorm helpen. Het is nu te vaak zo dat extra werken niet loont, omdat allerlei fiscale regelingen wegvallen.

Het aantrekkelijker maken om meer uren te werken kan betekenen dat de salarissen omhoog moeten, maar belangrijker is dat de kwaliteit van arbeid omhoog gaat. Dat vraagt om goed werkgeverschap. Geef mensen meer autonomie, zodat ze hun werk kunnen inrichten op de manier die het best bij hen past. Uit onderzoek blijkt dat de autonomie van medewerkers de laatste jaren is afgenomen. Daardoor haken mensen af of raken ze burned-out. Door meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van werk, neemt de medewerkerstevredenheid toe en stappen ze niet op. Ook blijven mensen langer vitaal en gezond.

Advies van de SER

Dit is een samenvatting van een artikel in SERmagazine naar aanleiding van een advies van de SER (Sociaal Economische Raad) over de arbeidsmarktkrapte. Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.

In 5 stappen naar een ultieme employee experience
Ontdek de 5 stappen die jouw organisatie naar een gestroomlijnde employee experience leidt.
Lees verder

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

In 5 stappen naar de ultieme employee experience

Met dit e-book helpen we je in 5 stappen op weg om doorlopend de regie te houden op de employee experience binnen jouw organisatie.

Download nu het gratis e-book!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'